U trendu

Koštunjavi plodovi

Nekada se smatralo da su koštunjavi plodovi nepoželjni u ishrani zbog svoje kaloričnosti i visokog nivoa masnoća. Ipak, ovi plodovi su zdraviji nego što mislite. Kada su se naučnici detaljnije pozabavili orasima, bademima, lešnicima i ostalim koštunjavim plodovima, otkrili su mnogo vitamina, minerala i antioksidanata koje ove ukusne namirnice sadrže.
Naučna je preporuka da se jede oko 30 grama koštunjavih plodova dnevno (jedna šaka), jer to može smanjiti rizik od kancera. Glavni razlog za to je vrsta masnoća koje se nalaze u koštunjavim plodovima – većina njih je mononezasićena ili polinezasićena, što snižava nivo lošeg holesterola. Ove masnoće važne su npr. za osobe koje se bave trčanjem, jer te masnoće imaju antiinflmatorno dejstvo na organizam i pomoću njih se brže leče sitne povrede.
Nisu svi koštunjavi plodovi jednako zdravi. Nutricionisti neke vrste naročito preporučuju.
Orasi
Bogati su masnom kiselinom na bazi omega-3. Ova vrsta masne kiseline nije tako efektna kao one koje se mogu naći u ribama, ali novija istraživanja pokazuju da one smanjuju zapaljenja koja mogu oštetiti arterije. Takođe, pomažu u zalečenju loma kostiju. Ako jedete orase, podići ćete nivo dobrog holesterola, čime ćete sniziti nivo lošeg holesterola.
Iseckane orahe možete dodati u preliv za salatu. Orasi su, naravno, deo mnogih tradicionalnih poslastica, a namaz za palačinke svakako će biti ukusniji uz orahe.
Korisna napomena: 30 grama (jedna šaka) = 14 polovina oraha; ova količina sadrži 185 kalorija, 4 grama proteina i 19 grama masnoća.
Bademi
Novija studija je pokazala da neka vlakna koja se nalaze u bademima blokiraju apsorpciju masnoća. Učesnici istraživanja izjavili su da se osećaju zadovoljno i sito posle jedenja badema, tako da za vreme ostalih obroka manje jedu, pa na kraju dana ukupni odnos kalorija ostaje isti. Dakle – od badema se nećete ugojiti, iako su relativno kalorični. Jedna šaka badema dnevno obezbeđuje 35% dnevne potrebe za vitaminom E, moćnim antioksidantom koji štiti od Alchajmerove bolesti.
Korisna napomena: 30 grama (jedna šaka) = 23 badema; to je 163 kalorije, 6 grama proteina i 14 grama masnoća.
Kikiriki
Ova biljka tehnički ne spada u koštunjave plodove, već u legume (zajedno sa pasuljem i graškom), ali je zbog tvrdog ploda svrstavamo negde u sredinu. Ona pomaže da nam bude izbalansiran nivo šećera u krvi.
Korisna napomena: 30 grama (jedna šaka) = 28 plodova; sadrži 166 kalorija, 7 grama proteina i 14 grama masnoća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.