Krompir nikad neće istruliti ili proklijati ako uradite ovo, može da traje i nekoliko meseci

Krompir može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Iako je prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje.

Rok trajanja krompira zavisi od toga kako je pohranjen. Sveži krompir bez mrlja, koji se čuva u idealnim uslovima, može da se čuva i do nekoliko meseci.

Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stepeni, brže će da dehidrira što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uslovima, krompir može da izdrži nekoliko nedelja.

Najbolji način za čuvanje krompira: Neka bude suv

Iako bi moglo da bude primamljivo da se ispere prašnjavi krompir pre skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga lako može da se uhvati na koricu krompira i da stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plesni i brže starenje.

Stavite ga u korpu ili vrećicu

Još jedna tajna za očuvanje svežine krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju možete da ih ostavite pohranjene u toj vrećici.

Pronađite hladno, tamno mesto

Krompir se uzgaja u podzemlju i voli da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu. Idealno rešenje je ostava koja nije ni blizu izvora toplote kao što su mesta u blizini šporeta ili mašine za sudove.

(Espreso/Srbijadanas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.