Kruška – sočna i zdrava voćka

Slatke i sočne, najčešće mekane, a ponekad tvrde unutrašnjosti – kruške su nekada nazivane „darom bogova“. Postoji mnogo različitih vrsta, tako da se mogu naći na pijacama i u marketima gotovo tokom čitave godine, mada im je glavno vreme zrenja period od avgusta do oktobra. Spadaju u istu porodicu voćaka kao jabuke i dunje. U zavisnosti od vrste, kruške mogu biti žute, zelene, braon ili crvene.
Kruška je dobar izvor vitamina C. Poznato je, ali nije zgoreg da ponovimo – ovaj vitamin je moćno sredstvo u borbi protiv prehlade, jer stimuliše bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E – snažan antioksidant. Konsumiranje ove voćke pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti crevnog trakta.
Ova voćka je jedna od prvih koje se preporučuju za ishranu odojčadi, kao glavni sastojak kašica. Zbog primamljivog i slatkog ukusa, vaše dete se neće buniti kada mu spremite obrok od krušaka.
Iako je poznata činjenica da voće treba da bude deo naše svakodnevne ishrane, često se, kod dece najčešće, javljaju alergijske reakcije na pojedine vrste voća. U odnosu na ostalo voće, zanemarljivo je mala mogućnost da se konsumiranjem krušaka dobije alergija, tako da se ona smatra i hipoalergentskim voćem.
Za one koje to zanima, latinsko ime kruške je Pyrus communis. Ova voćka ima i zanimljivu istoriju: poreklom je iz zapadne Azije. U ovim se krajevima za krušku zna već tri hiljade godina. Ima pretpostavki da se za nju znalo čak i mnogo ranije od toga, još u kameno doba. Kakvo god da joj je tačno poreklo, sigurno je da se sastav kruške dosta promenio kroz vreme. Sve do 18. veka, njihova unutrašnjost nije bila tako sočna i mekana kao danas. Sadašnje stanje posledica je kultivisanja ove biljke i mešanja sa drugim voćkama. Danas se najveći broj plantaža na kojima se uzgajaju kruške nalazi u Kini, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Tanka kožica krušaka takođe sadrži hranljive sastojke, kao i njeno „meso“, tako da je najbolje ne odstranjivati je prilikom uzimanja. Kada je jednom presečena, kruška će brzo oksidirati i zadobiti braonkastu boju. Možete sprečiti da se to desi tako što ćete je preliti sokom od limuna ili narandže.

Nekoliko ideja za pripremanje krušaka
Dodajte iseckane kruške, đumbir i med u kašu od prosa – dobićete veoma ukusan i hranljiv doručak.
Izvadite koščice i oljuštite kruške, a potom ih obarite u jabukovom soku ili vinu.
Za kraj još malo istorije: kruška je nekada bila ekskluzivno voće više klase, a danas svi možemo uživati u njenom primamljivom ukusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.