U trendu

Kuhinjska daska i bacili

Higijena u kuhinji je veoma važna, pa je i čistoća daske za sečenje namirnica od velike važnosti. Nova istraživanja pokazuju da se na kuhinjskim daskama mogu naći i rezistentne klice koje dugo opstaju.

Istraživanje u Švajcarskoj

Istraživači iz Švajcarske analizirali su slučajno izabrane 154 kuhinjske daske iz Univerzitetske bolnice u Bazelu i 144 daske iz privatnih domova. Daske su pre toga korišćene za sečenje: živine, govedine, jagnjetine, svinjetine ili ribe.

Na 6,5% bolničkih i 3,5% kuhinjskih dasaka iz domaćinstava koje su korišćene za živinsko meso nađene su multirezistentne bakterije eširihije koli. Na daskama na kojima je sečeno drugo meso nisu nađene rezistentne bakterije.

Istraživači su testirali 20 pari rukavica iz bolničke kuhinje nakon pripreme živine i otkrili da je polovina ovih rukavica bila kontaminirana istim bakterijama.

Zaključci

Neće sigurno svaka daska preneti bolesti i izazvati trovanje, ali se vidi da postoji stalna mogućnost za to ako se ne vodi računa o čistoći i higijeni.

Dr Andreas Vidmer napominje da se multirezistentne bakterije „lako“ šire u bolničkom okruženju, ali da je studija pokazala da se to može desiti i u domaćoj kuhinji.

Rezultati nameću odgovore i mere: „U kuhinji je veoma važna higijena ruku i kuhinjskog posuđa, a ne treba zaboraviti ni čistoću kuhinjske daske.“

Napominjemo da je sveže meso veoma osetljivo na kvarenje, pa ga ne treba držati dugo van frižidera i da je poželjno da se pere pre i posle tretmana, bez obzira na to što posle ide na termičku obradu. Napominjemo da je živinsko meso veoma osetljivo na klice, kao što se i iz ovog istraživanja vidi.

Što se tiče daske za sečenje namirnica, „ne mešajte hranu“, već posle svakog sečenja hrane, a naročito mesa, dobro operite dasku, a ne škodi ni da je povemeno poparite vrelom vodom i operete posle toga mlazom hladne vode.

Ne zaboravite ni na radnu površinu u kuhinji, jer i ona često dolazi u dodir sa raznim namirnicama, pa je zato treba često brisati i prati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar