U trendu

Lagali su nas: hleb NE goji i 5 je razloga zašto ga treba jesti

Hleb je vremenom stekao lošu reputaciju, verovatno zbog popularnosti modernih dijeta sa malo ugljenih hidrata i bez glutena. Međutim, ako nemate zdravstveni problem kao što je celijakija, alergija na pšenicu ili necelijakijska osetljivost na gluten, nema potrebe da izbegavate hleb!

Naprotiv, hleb može biti deo zdrave, balansirane ishrane svakog dana – da, tačno, svakog dana! Naravno da postoje proizvodi od hleba koje bi trebalo da birate češće od drugih (na primer, hleb od žitarica sa celim zrnom), ali često zaboravljamo sve ono dobro što hleb može da nam ponudi. U nastavku je dato objašnjenje zašto nam hleb nije neprijatelj!

1. Ugljeni hidrati su omiljeni izvor energije za naše telo

Hleb je izvor ugljenih hidrata, koji su omiljeni izvor goriva za naš mozak i mišiće. Da biste imali dovoljno energije tokom celog dana, birajte kvalitetne, složene ugljene hidrate kao što su žitarice od celog zrna. One se duže vare, što vam pomaže da duže ostanete siti i obezbeđuju sporije, ravnomerno oslobađanje energije.

2. Povrće je takođe izvor ugljenih hidrata

Šta?! Povrće sadrži ugljene hidrate?! Ali povrće je tako dobro za nas! Da li to znači da je povrće = hleb? Pa ne, ali je ovo dobar podsetnik zašto ugljeni hidrati nisu loši za vas. Kad je reč o zdravoj ishrani, treba da sagledate celu sliku. Ne postoji nijedna „loša” namirnica, kao što ne postoji nijedna pojedinačna „super namirnica”. Različite namirnice i hranljive materije zajedno čine zdravu, balansiranu ishranu. Trudite se da jedete raznovrsne žitarice, zajedno sa drugim izvorima ugljenih hidrata kao što su voće, povrće i mahunarke kako bi vaše telo dobijalo sve hranljive materije koje su mu potrebne.

3. Hleb ne goji

Nijedna pojedinačna namirnica ne goji. Naprotiv, bogat hleb sa mnogo vlakana može da ima suprotan efekat – duže vas drži sitim, obezbeđuje dovoljno energije za ceo dan i sprečava napade gladi i prejedanje kasnije tokom dana. Hleb se često napada kad se govori o kontroli telesne težine, ali preterano ograničavanje unosa određenih namirnica može da dovede do nezdravog odnosa prema hrani. Hranite svoje telo dobrim namirnicima i u svemu uživajte umereno!

4. Hleb može da bude dobar izvor vlakana i proteina

Naročito ako su u pitanju žitarice sa celim zrnom! Vlakna su veoma važna za zdravlje naših creva, redovno pražnjenje i osećaj sitosti. Proteini su gradivni blokovi našeg tela i takođe pomažu da se osećamo sitim. Pored vlakana i proteina, hleb od žitarica sa celim zrnom je i izvor vitamina B, folata, gvožđa, čak i kalcijuma.

5. Hleb može lako da se kombinuje sa drugim hranljivim namirnicama

Još jedan razlog zašto je hleb tako dobar jeste da možete da ga učinite još hranljivijim ako ga kombinujete sa drugim namirnicmaa bogatim hranljivim materijama!

Evo nekih ideja:

puteri od orašastog voća i semenki
domaći džem od čije i voća
sos od izgnječenog avokada i pikantnih začina
humus sa sveže mlevenim crnim biberom
bareno jaje sa svežim paradajzom i rukolom
sir u kriškama ili istopljen sir
tunjevina ili losos iz konzerve
hlepčići sa piletinom sa roštilja, bri sirom i povrćem
zdravi recepti sa francuskim tostom

(Stefani Deng, dijetetičarka, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)