U trendu

Lekar objasnio zašto nikad ne treba baciti tečnost koja se pojavi na pavlaci ili jogurtu

Da li ste ikada primetili misterioznu vodu na vrhu vašeg jogurta i zapitali se šta je to? Doktor sa Univerziteta Sanderlend tvrdi da, iako to možda nije najlepši prizor, nikada ga ne treba baciti.

Mnogi od nas prave grešku bacajući hranu koja izgleda pomalo neuredno, ali je u stvarnosti verovatno sasvim u redu. Prema Business Waste-u, u Velikoj Britaniji se svake godine baci čak 9,5 miliona tona hrane.

U razgovoru sa svojih 5,3 miliona TikTok pratilaca, dr Karan Raj sa Univerziteta Sanderlend (@dr.karanr), tvrdi da je tajanstvena supstanca zapravo prepuna vitalnih hranljivih materija i brojnih vitamina. „Da li ste ikada primetili vodenu lokvicu tečnosti na vrhu vašeg jogurta?“

„Nemojte ga tako brzo iscediti, misleći da vam se jogurt pokvario. Ova misteriozna tečnost je puna esencijalnih hranljivih materija – proteina, kalcijuma, B12, čak i probiotika – kao i mnoštva drugih minerala.

Ova voda od jogurta ima i ime – surutka. Nastaje kada se mleko podvrgne ‘koagulaciji’ – procesu u kome se zgušnjava u sir ili jogurt, prenosi Miror.

Dok se deo mleka stvrdnjava i formira ‘grude’ – što je čvrsti deo sira ili jogurta – takođe se stvara tečna surutka. Dr. Raj je nastavio: „Što duže ostavljate jogurt netaknut, veća je verovatnoća da će se surutka nakupiti i podići na vrh, ostavljajući vodenasti film.

„U mnogim tvrđim sirevima, kao što su čedar ili parmezan, surutka je zapravo istisnuta i ima smanjen sadržaj laktoze. Ali surutka je komponenta koja čini jogurt mekšim i tanjim.“

Ako i dalje ne možete da podnesete da jedete ovaj vodenasti jogurt, dr Raj tvrdi da mnoge grčke i islandske varijacije imaju surutku proceđenu za ultra gustu konzistenciju. „Verovatnije je da ćete ovaj tečni jogurt dobiti od negrčkih jogurta – posebno onih bez dodanih stabilizatora“, dodao je on, a prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.