Ljubičasti krompir i povišen pritisak

Krompir neobične ljubičaste boje može biti lek za smanjenje povišenog krvnog pritiska.
Kada gojazni ljudi u dijetu uključe dve porcije ljubičastih krompira dnevno mesec dana, oni ne smanjuju samo pritisak već i ne dobijaju na težini, ukazuje jedna studija.
U studiji objavljenoj na internetu u Žurnalu agrikulture i hemije hrane (Journal of Agricultural and Food Chemistry), istraživači su pratili stanje 18 sredovečnih osoba. Polovina je jela 6 do 8 neočišćenih ljubičastih krompira za ručak i večeru 4 nedelje, a druga polovina nije dodavala krompire svojim obrocima.
U toku drugog meseca studije oni su zamenili režime ishrane.
U poređenju sa onima koji nisu jeli krompire, kod onih koji su jeli ljubičaste krompire donji pritisak je u proseku pao za 4 procenta, a gornji za oko 3 procenta.
Pošto je 14 od 18 osoba imalo povišen pritisak a skoro svi su uzimali lekove za kontrolu pritiska i u toku studije, mali procenat smanjenja pritiska može im pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Iako su oni koji su jeli krompir unosili i više kalorija od ostalih, njihova težina se nije promenila. To su dobre vesti jer je 7 učesnika bilo blago gojazno, a 6 preterno gojazno.
U Koreji se ljubičasti krompir smatra prirodnim lekom za gubitak težine.
Prednosti ljubičastog krompira
Istraživači naglašavaju da je ljubičasti krompir dobar za smanjenje pritiska i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i šloga kod osoba sa povišenim pritiskom – bez dodavanja težine.
Naučnici kažu da ovo ljubičasto povrće ima mnoge zdrave biljne pigmente kao i ljubičasto voće. Ono je bogato antioksidansima kao što su antocianini, karotenoidi i fenolske kiseline, koje umanjuju hronične upale povezane sa srčanim bolestima i šlogom.
Krompiri sa pigmentom imaju i velike količine hlorogenske kiseline, supstance koja je u studijama kod životinja smanjivale povišen pritisak.
Pripremanje ovih krompira u mikrotalasnoj pećnici i konsumiranje neočišćenih pečenih (ili kuvanih) krompira jedan je od najboljih načina da se dopre do najvećeg broja njihovih antioksidanasa i biljnih pigmenata.
A i krompir je poslednjih godina postao veoma popularan. Prosečan Amerikanaca pojede u proseku jedan srednji krompir dnevno. Oni su dobar izvor vitamina C i kalijuma, i ako ih jedete sa kožicom, dodajete i vlakna svojoj ishrani.
Pire od krompira, prženi krompir, zapečen sa jajima, ili celi krompir duplo pečen ili preliven pavlakom ili puterom, može povećati kalorijski i masni sadržaj ovom povrću.
Istraživači pretpostavljaju (nisu sigurni) da beli krompiri, koji sadrže manje pigmenata i manje antioksidanasa, nisu podjednako blagotvorni kao ljubičasti.
Napomena
Ljubičasti krompiri su dobijeni ukrštanjem pre nekoliko godina. Ustanovljeno je još tada da nisu štetni već da su veoma pogodni za ishranu a to pokazuju i nova istraživanja.
Ljubičasti krompir se u zapadnim zemljama i Americi već uveliko koristi, a u poslednje vreme se i kod nas može nabaviti.
Da bi ljubičasti krompir mogao da nam pruži sve svoje blagodeti, potrebno je da se uzgaja prirodno bez hemikalija i pesticida kako bi se mogla jesti i kora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.