U trendu

Manje crvenog mesa – duži život

Novo istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu manje crvenog mesa mogu duže da žive od osoba koje često jedu pljeskavice, odreske i obrađene namirnice kao što su slanina, viršle i kobasice.
U istraživanju je učestvovalo 120.000 muškaraca i žena koji su na svake četiri godine ispitivani o navikama u ishrani, kao i o tome da li puše, piju i vežbaju.
Za ukupno 20 godina istraživanja utvrđeno je da osobe koje jedu najviše crvenog mesa imaju veće šanse da umru od raka ili srčanih oboljenja u odnosu na one koje su se izjasnile da retko jedu govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.
Mesne prerađevine opasnije od mesa
Istraživači procenjuju da dnevni unos od oko 85 grama neobrađenog crvenog mesa povećava rizik od smrti od srčanih bolesti za oko 18%, a oko 10% od raka.
Međutim, obrađeno crveno meso je izgleda još opasnije, s obzirom na to da jedna viršla ili kobasica, kao i dva parčeta slanine na dan, povećavaju rizik od smrti od srčanih bolesti za oko 21%, a oko 16% od raka.
Pređite na ribu i piletinu
Istraživanje je takođe pokazalo da ako osoba pređe sa crvenog mesa na pouzdanije izvore proteina kao što su riba, piletina, orasi, niskomasno mleko, žitarice ili pasulj, može da smanji rizik od prerane smrti od 7% do 19%.
Stručnjaci se slažu da i male promene načina života i ishrane mogu napraviti veliku razliku.
Činjenice o crvenom mesu
Crveno meso je bogato proteinima, što pomaže održavanju mišićne mase. Pored toga, ono je bogato gvožđem, što može biti od koristi anemičnim osobama ili onima koji pate od nedostatka gvožđa.
Međutim, iako crveno meso ima svojih prednosti, ono takođe sadrži puno zasićenih masti i holesterola, za šta se smatra da doprinosi razvoju bolesti srca i raka.
Obrađeno meso poput slanine i salame često sadrži velike količine natrijuma, što može doprineti razvoju visokog krvnog pritiska. Ono takođe sadrži konzervanse, kao što su nitriti, koji su povezani sa rakom pankreasa, bubrega i bešike.
Česta upotreba crvenog mesa povezana je i sa dijabetesom, kao i sa gojaznošću.
Rezultati
Ipak, istraživanje ne dokazuje da crveno meso direktno šteti zdravlju. Može biti da su velike količine crvenog mesa opasne, ali tu su i drugi faktori koji mogu da utiču na nečiji životni vek.
Međutim, istraživači su ustanovili da upravo oni koji jedu više crvenog mesa češće imaju i druge nezdrave navike kao što je pušenje, konsumiranje alkohola, a i ređe se bave fizičkim aktivnostima.
Zaključci
Stručnjaci smatraju da dokazi jasno pokazuju da nije bolje jesti crveno meso, već bi bilo bolje da se ishrana bazira na unosu kalorija iz voća, povrća, oraha, semenki, pasulja, sočiva, integralnih žitarica, što je u značajnoj vezi sa boljim zdravljem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.