U trendu

Margarin ili maslac

Već izvesno vreme vodi se debata o tome koji je od ova dva mlečna proizvoda zdraviji, a samim tim i korisniji.
Krenimo prvo od margarina. Naime, sam margarin pripada grupi mlečnih proizvoda, veoma je sličan maslacu i dobija se od mlečnih proizvoda, biljnih ulja i ostalih sastojaka. Svakako treba napomenuti da margarin u sebi ne sadrži holesterol, što nije slučaj sa maslacem. S druge strane, maslac predstavlja jestivu emulziju zrnaca masti do koje se dolazi "bućkanjem" mleka ili kajmaka.
Kada je o samoj debati reč, mišljenja su podeljenja, s tim da oba mlečna proizvoda sadrže dosta korisnih vitamina i minerala pa imaju veliki broj "pristalica" spremnih da stanu u odbranu jednog ili drugog. Osobe koje imaju problema sa zdravljem obično se opredeljuju za margarin jer u sebi ne sadrži holesterol. Ipak, istraživanja novijeg datuma pokazala su da, kada je o kalorijama reč, možemo naći istu količinu i u jednom i u drugom proizvodu. Ovo otkriće svakako ne ide ni margarinu ni maslacu u korist.
Maslac sadrži masti, dok margarin sadrži određenu manju količinu zasićenih masti i masnih kiselina. Međutim, ono što su novija istraživananja takođe otkrila jeste da masne kiseline mogu izazvati određene kardiovaskularne poremećaje i tako narušiti naše zdravlje.
Margarin je najvećim delom sačinjen od biljnih ulja, a u njima nema holesterola. Lekari takođe ističu da margarin, uključujući i njegove različite vrste, sadrži takozvane korisne masti (polinezasićene), dok maslac u sebi sadrži loše masti, koje povećavaju rizik kada je reč o srčanim oboljenjima.
Margarin se dobija procesom hidrogenizacije biljnih ulja u toku kojeg dolazi do formiranja određene količine loših masti. Kada je reč o vrstama koje nisu toliko čvrste konsistencije, one u sebi sadrže mnogo manje loših, tj. štetnih masti.
Maslac se smatra vrlo nezdravim usled prevelike količine masti i holesterola.
Na osnovu svega rečenog, može se zaključiti sledeće – ukoliko želite da sačuvate zdravlje, najpametnije je ne preterivati ni sa jednim ni sa drugim proizvodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.