U trendu

Najgora hrana

Navodimo artikle koji se najčešće koriste u ishrani, a nisu baš najzdraviji, jer sadrže dosta kalorija, soli, „loših masti“, šećera i veštačkih zaslađivača, a malo vitamina i minerala.

Krofne

Ne možete odoleti svežim krofnama? Ako ih jedete često i previše, možete imati bolove u stomaku. Krofne sadrže dosta kalorija pa doprinose gojaznosti. Jedna velika glazirana krofna sadrži 260 kalorija, a tek prelivi… Pojedite ponekad neku krofnu, ali samo jednu i, po mogućstvu, bez mnogo šećera i preliva.

Sladoled

U sladoledu ima malo proteina i kalcijuma, ali i 230 kalorija u samo pola šolje sladoleda, i to ako je običan, od vanile, i nema prelive. Ako pojedete više kugli sa više preliva ili neki „grandisimo“ sladoled, to je previše kalorija, kao i opasnost za osetljivo grlo. I ovde važi pravilo: jedan sladoled dnevno.

Čips

Neslani čips je dobar kao grickalica, ali slani čips sa prelivima u prevelikim količinama, sa pivom ili gaziranim pićem – prava je „katastrofa“ za telesnu težinu i zdravlje. Obično na utakmicama ili uz TV nema mere, pa se u organizam unesu velike količine kalorija, nezdravih masti i soli.

Pivo

Prosečna čaša piva ima oko 80 kalorija. Koliko čaša popijete, toliko se kalorija sabere, a kad se uz to još i nešto gricne, eto gojaznosti.

Svetlo pivo ima nešto manje kalorija, ali opet je važna količina.

Viršle

Jedan sendvič sa viršlama sadrži prosečno 390 kalorija i 8 grama loših masti, a tu su i prelivi i dodatno piće….

Masno crveno meso

Ako jedete meso i krompir, to je mnogo „loših“ kalorija. Sočna šnicla koja pokriva tanjir može imati više od 1.000 kalorija i 37 grama „loših masti“. To su kalorije bez salate, bez predjela i bez pića.

Bolje takvu porciju podelite sa nekim ili uzmite manje parče ili neko posno meso.

Pica

Pica može da bude zdrava hrana, ali ako volite priloge poput feferona, kobasice, šunke, mesa, kačkavalja, sira, kečapa, pavlake, senfa – dobijate više kalorija u jednoj porciji. Bolje je više povrća na pici, a manje mesa i kačkavalja.

Hamburgeri i pljeskavice

Ako su velike i punjene porcije (veliki, dupli hamburger…), to će biti previše kalorija. Neki takvi „komadi“ imaju više od 1.000 kalorija i do 75 grama „loših masti“.

Pomfrit

Želite neki pomfrit, a da li znate da veliki pomfrit ima kalorija kao hamburger, a kada se još dodaju prelivi i dodaci…

Previše gaziranih pića

Da li znate koliko ima kalorija u obroku ili koliko je obroka u boci? Jedna „bočica“ gaziranog pića može imati oko 200 kalorija ili 10-15% šećera. Kada uz obrok pijemo i gazrana pića, obično zaboravimo da se kalorije „sabiraju“, pa veće količine znače i više kalorija. Pored kalorija i veštačkih šećera, gazirana pića sadrže i druge nekorisne i nezdrave sastojke.

Sendvič

Sendvič sa suvim mesom i nije tako loš, ali sendviči obično sadrže masna mesa, grilovano meso i dosta preliva i kaloričnih dodataka za „pospešivanje“ apetita. Sendvič može sadržati i preko 600 kalorija.

Pečena krilca

Porcija pilećih krilaca može biti prava poslastica, ali poseduje oko 700 kalorija, a ako su krilca bez kostiju, to je čak 1.160 kalorija, ne računajući umake! Prelivi i sir mogu dodati još 240 kalorija i 26 grama „loših“ masti.

Rebarca

Rebarca imaju kosti, a malo mesa, ali porcija može sadržati i 1.000 kalorija. Ukusan sos i napitak uz jelo dodaju kalorije, šećer i natrijum.

Pecivo

Parče peciva, pored aditiva, ima oko 440 kalorija i dosta masti, a više komada peciva uz napitke može biti pozamašna količina loših sastojaka u ishrani.

Smrznuto pecivo i smrznuti obroci

Nema ničeg lošeg u udobnosti, ali pazite na količinu. Neka smrznuta jela veoma su ukusna posle odmrzavanja (najčešće u mikrotalasnoj peći), ali sadrže dosta kalorija, natrijuma i transmasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)