najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ovo je ubedljivo najnezdravija hrana za decu

Interesantne vesti stižu nam iz Velike Britanije gde se digla hajka na one koji upravljaju „najvećim turističkim atrakcijama za decu“ zato što se u tim objektima i okolini nude, preporučuju i prodaju nezdravi obroci brze i prerađene hrane za decu, a voće i povrće najčešće su odsutni sa menija.

Jedno udruženje roditelja koje se bavi zdravom ishranom dece organizovalo je ispitivanje uzoraka hrane koja je na raspolaganju deci u dečijim muzejima, tematskim parkovima, zoološkim vrtovima i drugim popularnim destinacijama za decu.

Dobrotvorna organizacija koja podržava zdravu ishranu ustanovila je da se po raznim izletištima, muzejima i parkovima za decu služi hrana po restoranima i kafićima za čije se sastojke ne može utvrditi ni odakle su, a kamoli koliko su zdravi. Ono što oni smatraju poražavajućim jeste da se nezdrava i brza hrana služi po tim objektima koje godišnje posete miloni dece.

I oni su našli „svetle primere“ restorana koji su na nekim prostorima obezbedili zdravu hranu po pristupačnim cenama.

Anketom je ustanovljeno da samo 14% roditelja misli da je hrana u turističkim mestima dovoljno dobra za decu.

Ustanovljeno je da hrana koja se služi po muzejima, parkovima, zoo-vrtovima uglavnom sadrži: mnogo šećera, mnogo soli, mnogo masti, dosta aditiva, pa i sastojaka koji se po međunarodnoj „E klasifikaciji“ svrstavaju u hranu „nepoželjnu za decu“. Uglavnom se radi o hamburgerima, pogačicama, kolačićima, slatkišima, keksićima, čipsu i drugim grickalicama, a voća, povrća ili salata gotovo da nema.

Većina objekata za ishranu uglavnom nudi slana peciva, roštiljsko meso i slatkiše, dok samo u nekim objektima ima dečijih obroka sa zdravom hranom i voćnim salatama.

Istraživači navode da mali broj restorana vodi računa o poreklu i zdravim sastojcima hrane koju nudi deci.

Saveti

Nutricionisti dijetetske asocijacije Velike Britanije izneli su korisne savete roditeljima kada upućuju svoju decu na razne turističke destinacije:

  • Ako meni u restoranu nema hranu pogodnu i zdravu za decu, onda smanjite porciju hrane koju dajete deci.
  • Ako morate deci da date neku hranu, onda birajte priloge od neslanog povrća i pire krompir.
  • Ponesite od kuće, kada idete na izlet, za decu neke zdrave grickalice za dopunu hrane u ponudi u kafićima i restoranima.
  • Ponesite malo vode i mleka od kuće da biste izbegli kupovinu slatkog pića.
  • Kupite deci neko voće i jogurt kao desert i alternativu za sladoled.

Iz našeg ugla

Koliko je nama poznato, oko naših škola, parkova i turističkih destinacija uglavnom se služi „nezdrava hrana“ za decu: pljeskavice, peciva sa aditivima, razni sendviči, pice i slično, i to sa puno soli, začina, ulja i masti.

Trebalo bi da se svi mi potrudimo da se našoj deci po školama i parkovima i oko njih nudi zdrava hrana.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike