U trendu

Najnezdravija hrana za decu

Interesantne vesti stižu nam iz Velike Britanije gde se digla hajka na one koji upravljaju „najvećim turističkim atrakcijama za decu“ zato što se u tim objektima i okolini nude, preporučuju i prodaju nezdravi obroci brze i prerađene hrane za decu, a voće i povrće najčešće su odsutni sa menija.

Jedno udruženje roditelja koje se bavi zdravom ishranom dece organizovalo je ispitivanje uzoraka hrane koja je na raspolaganju deci u dečijim muzejima, tematskim parkovima, zoološkim vrtovima i drugim popularnim destinacijama za decu.

Dobrotvorna organizacija koja podržava zdravu ishranu ustanovila je da se po raznim izletištima, muzejima i parkovima za decu služi hrana po restoranima i kafićima za čije se sastojke ne može utvrditi ni odakle su, a kamoli koliko su zdravi. Ono što oni smatraju poražavajućim jeste da se nezdrava i brza hrana služi po tim objektima koje godišnje posete miloni dece.

I oni su našli „svetle primere“ restorana koji su na nekim prostorima obezbedili zdravu hranu po pristupačnim cenama.

Anketom je ustanovljeno da samo 14% roditelja misli da je hrana u turističkim mestima dovoljno dobra za decu.

Ustanovljeno je da hrana koja se služi po muzejima, parkovima, zoo-vrtovima uglavnom sadrži: mnogo šećera, mnogo soli, mnogo masti, dosta aditiva, pa i sastojaka koji se po međunarodnoj „E klasifikaciji“ svrstavaju u hranu „nepoželjnu za decu“. Uglavnom se radi o hamburgerima, pogačicama, kolačićima, slatkišima, keksićima, čipsu i drugim grickalicama, a voća, povrća ili salata gotovo da nema.

Većina objekata za ishranu uglavnom nudi slana peciva, roštiljsko meso i slatkiše, dok samo u nekim objektima ima dečijih obroka sa zdravom hranom i voćnim salatama.

Istraživači navode da mali broj restorana vodi računa o poreklu i zdravim sastojcima hrane koju nudi deci.

Saveti

Nutricionisti dijetetske asocijacije Velike Britanije izneli su korisne savete roditeljima kada upućuju svoju decu na razne turističke destinacije:

  • Ako meni u restoranu nema hranu pogodnu i zdravu za decu, onda smanjite porciju hrane koju dajete deci.
  • Ako morate deci da date neku hranu, onda birajte priloge od neslanog povrća i pire krompir.
  • Ponesite od kuće, kada idete na izlet, za decu neke zdrave grickalice za dopunu hrane u ponudi u kafićima i restoranima.
  • Ponesite malo vode i mleka od kuće da biste izbegli kupovinu slatkog pića.
  • Kupite deci neko voće i jogurt kao desert i alternativu za sladoled.

Iz našeg ugla

Koliko je nama poznato, oko naših škola, parkova i turističkih destinacija uglavnom se služi „nezdrava hrana“ za decu: pljeskavice, peciva sa aditivima, razni sendviči, pice i slično, i to sa puno soli, začina, ulja i masti.

Trebalo bi da se svi mi potrudimo da se našoj deci po školama i parkovima i oko njih nudi zdrava hrana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.