U trendu

Namirnice koje nakon podgrevanja postaju otrovne

Brzi život koji danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće.

Nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana. Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za ponovno podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju, piše Women’s Day.

Dok neke i mogu da prođu, poput pasulja, graška i raznih supa, ove namirnice ne bi trebalo baš nikad da podgrevate!

Piletina

Piletina i ostalo živinsko meso, kao i kod jaja, često mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Podgrevanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom grejanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba.

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi kuvanog pirinča jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju. Podgrevanje riže neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

Krompir

Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posledice.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu da dovedu do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornih tegoba.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne skladište dobro, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar