U trendu

Naučnici otkrili zašto su kokice i čips zarazni

Čips ili kokice su pravi primer hrane kojoj je teško odoleti. Jednom kada krenete da jedete, ne možete da stanete. Verovatno mislite da je to zbog toga jer je ta hrana toliko ukusna ili zbog šećera koji se dodaje.

Stručnjaci su otkriti zašto su određene namirnice ‘zarazne’. Za početak, ispitali su uticaj soli. So se često povezuje sa prekomernom težinom, ali nova studija tvrdi da so ima jaču ulogu u našoj ishrani i moguće da nas tera da jedemo više.

Naučnici sa Univerziteta Dekin u Australiji sproveli su testiranje na 48 ispitanika i merili njihove reakcije na različite ukuse. Pomešali su tri pića i tražili od njih da odrede koja imaju najviše šećera. Test je pokazao da je samo nekoliko ispitanika tačno identifikovalo piće sa dodatim šećerom.

U drugoj fazi testiranja dali su ispitanicima naizgled isti obrok, ali zapravo su pripravljeni drugačije. Tako su neki ispitanici dobili ručak sa niskom grupom šećera i soli, drugi sa visokom grupom šećera itd.

Stručnjaci su merili količinu hrane koju su ispitanici pojeli. Zaključili su da su najviše pojeli ispitanici koji su dobili obrok sa visokom grupom soli, a taj obrok je dobio i najviše ocene od ispitanika.

„Ispitanici koji su jeli obroke sa dodatkom soli pojeli su 11 posto više hrane i kalorija“, kaže profesor Rasel Kest, koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Zaključio je da so zaista tera ljude da jedu više, ali glavni krivac i dalje su masnoće i šećer, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar