U trendu

Netolerancija na hranu

Alergije i netolerancija na određenu hranu mogu biti opasni po život, mada je istraživanje pokazalo da mnogi smatraju da su osobe sa ovim problemima probirljive, čak da alergiju ili netoleranciju na određenu hranu koriste kao izgovor da ne jedu nešto što ne vole.
Zbog toga istraživači ističu važnost obrazovanja ljudi, kako bi umeli da se suoče, recimo, sa dijagnozom kao što je celijakija (netolerancija organizma na gluten).
Procenjuje se da u Velikoj Britaniji 45% stanovništva pati od netolerancije na hranu, a oko 2% odraslih ima dijagnozu alergije na hranu.
Najteži oblici alergije na hranu mogu dovesti do anafilitičkog šoka. Reakcija obično počinje osipom, oticanjem usana, jezika ili lica, zatim nastaje suženje grla, oticanje disajnih puteva, poteškoće sa disanjem i nizak krvni pritisak. Gubitak svesti može nastati veoma brzo, a ako se odmah ne reaguje, čak i za kratko vreme problemi sa alergijom mogu dovesti do smrti.
Svakodnevni problemi
Osobe koje su netolerantne na neku hranu ne bi trebalo da kupuju namirnice bez upoznavanja sa onim što piše na etiketi ili da idu u restorane bez provere.
Procenjuje se da je 77% osoba koje imaju alergiju ili netoleranciju prema nekoj hrani, promenilo način ishrane zbog dijagnoze i priznaje da im ishrana sada predstavlja veći problem.
Čak 70% osoba sa alergijom ili netolerancijom na neku hranu kaže da se oseća neprijatno zbog svog problema kada ide kod prijatelja na ručak ili večeru.
Ustanovljeno je da 32% roditelja čija deca pate od alergije ili netolerantnosti na hranu – rođendane svoje dece i druga porodična okupljanja doživljava kao stresnu situaciju.
Priča jedne devojke
Devojka od 17 godina ima težak oblik alergije na koštunjavo voće, kao i neka ulja koja se dosta koriste u ishrani, još od kada je imala samo 18 meseci. Ona kaže da bi čak i otvaranje tegle putera od kikirikija moglo kod nje da izazove alergijsku reakciju. Ista stvar bi se desila kada bi se našla u zatvorenoj prostoriji u kojoj je neko otvorio kesu kikirikija.
Zbog svoje alergije, ona nikada nije jela u restoranu. Kaže da je zbog toga propuštala sva važna porodična slavlja i okupljanja. Međutim, ona kaže da rođaci imaju razumevanja za njeno stanje, ali ih ona ipak nagovori da odu u restoran bez nje.
Što se tiče prijatelja, ona kaže da je njeni najbliži prijatelji razumeju i da su obazrivi prema njenim problemima. Ako jedu nešto na šta je ona alergična, oni jednostavno pređu u drugu prostoriju ili se udalje od nje koliko je moguće.
Na kraju, ona kaže da ne razume ljude koji imaju ograničene stavove o stvarima koje ne razumeju. "Postoji razlika između osoba koje su probirljive i onih koji su alergične na neke vrste namirnica. Ja ne volim da jedem krastavac, ali to ne znači da ću reći da sam alergična na njega", kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar