U trendu

Nema boljeg začina ni prirodnog leka

Začinska biljka kojoj su kroz istoriju ljudi pripisivali magična svojstva koristi se rado i u 21. veku: samostalno ili kao dodatak u jelima od mesa, salatama, s drugim povrćem, kao namaz… Osim u vidu glatkih čenova, beli luk je dostupan u prahu, samleven.

Nema više opravdanja za sve kojima smeta upečatljiv i teško izbrisiv miris belog luka.

Posebno je aktuelan ovih dana kada počinje sezona prehlada i virusa. Takođe, bez belog luka ne može da se zamisli pravljenje domaćih kobasica i drugih mesnih prerađevina.

Iskusni kulinari tvrde, ipak, da je najbolji u prirodnom obliku jer daje najupečatljiviji ukus i miris jelima.

S pozicije svoje struke, ovakav stav zastupa i Ana Todorović, nutricionista i specijalista javnog zdravlja:

– Sadrži alicin, koji ima antibiotsko dejstvo, koje se najbolje ispoljava ako se beli luk jede u svežem obliku. Dobro je da se malo čenovi prognječe.

Da umanjimo neprijatan zadah koji ostaje dugo, satima pošto smo ga jeli, Ana Todorović preporučuje našim čitaocima da ga žvaću sa svežem peršunom ili svežim listovima nane; prema ukusu, ili da to urade nakon uzimanja belog luka.

Osobe koje imaju nizak krvni pritisak trebalo bi da izbegavaju beli luk pogotovu ako su imali loše reakcije pa im je nakon što su jeli nešto s belim lukom dodatno došlo do pada krvnog pritiska.

– Takođe, beli luk se ne preporučuje osobama s želudačnim tegobama, ulceroznim kolitisom, sindromom nervoznih creva ili problema s debelim crevom. Zato bi trebalo da uzimaju, eventualno, termički obrađeni beli luk jer u tom slučaju izaziva manje smetnje s varenjem. Ne preporučuje se ni ljudima koji se spremaju za operativne zahvate, kaže Ana Todorović.

Jak miris

Alicin je hemijsko jedinjenje koje nastaje kada se dve vrste enzima izmešaju prilikom sečenja. Kroz istoriju upoznato je njegovo antibakterijsko dejstvo i korišćen je u borbi protiv teških bolesti – dizenterije, kolere, tifusa… Kada se alicin razgradi u kontaktu s crvenim krvnim zrncima utiče na proizvodnju vodonik-sulfida koji je zaslužan za opuštanje krvnih sudova, pa je u narodnu stekao glas dobre namernice koja snižava visok krvni pritisak.

(Andrijana Cvetićanin, „Počitika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.