U trendu

Nova otkrića: Dve namirnice dokazano smanjuju rizik od nastanka raka

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Naučnici podsećaju da je prednost konzumacije namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov uticaj na zdravlje već utvrđen kada su posredi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema, piše portal Science Daily.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država, kao i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta ishrane može efikasno sprečiti razvoj raka pluća.

Akteri studije bili su podeljeni u pet grupa, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su konzumirali najviše pomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju sa grupom koja nije konzumirala jogurt kao ni namirnice bogate vlaknima.

„Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smernicama o ishrani za razdoblje 2015. – 2020., kojima se preporučuje ishrana bogata visokim udelom vlakana i jogurtom“, rekla je jedna od autorki studije, dr. Xiao-Ou Shu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

– Tu inverznu povezanost smo primetili među aktuelnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile, i to jednako među muškarcima i ženama i osobama različitog porekla – dodala je naučnica.

Shu je kazala da su za ovaj pozitivan efekat vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica  i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu nezavisno ili sinergistički moduliati mikrobiotiku creva na kvalitetan način, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.