U trendu

Novi trend: Zaboravite kafu s mlekom i šećerom, ljudi je sada piju ovako

Iako vam ideja o ceđenju kiselog limuna u šalicu gorke kafe verovatno nije privlačna, miks kafe i limunovog soka najnoviji je trend s TikToka koji u svojim video zapisima isprobavaju hiljadu korisnika: instant kafu mešaju s vrućom vodom i limunovim sokom i to onda ispijaju (uz grimasu na licu), tvrdeći da pomaže u mršavljenju.

@aliciabella123

#lemmonchallenge #lemonchallenge #lemoncoffee #weightlossjourney #weightlossprogress #weightlosscheck #weightlosstips #weightlosstransformation #weigh

♬ Beggin’ – Måneskin

Koliko je ovaj ‘recept za mršavljenje’ popularan govori i to da hashtag #lemoncoffee na platformi ima preko osam miliona pregleda, a deli se i na drugim mrežama; jutjuberi se tako u nekoliko desetina videa takođe kunu u njegovu efikasnost, ističući i da kafa s limunom sagoreva masti na stomaku i za nekoliko dana ‘topi’ suvišne kilograme…

– Kad sam prvi put čula za kafu s limunom pomislila sam da ukus mora da je užasan – kaže doktorka za metaboličko zdravlje, profesorka medicine na NYU School of Medicine i osnivači SoWell Healtha, dr. Aleksandra Soua i dodaje da u medicini nema nikakvih dokaza da nam ta dva sastojka zajedno na ijedan način koriste.

– Ljude oduvek privlači ideja da će nam ispijanje nekog ‘čarobnog’ napitka dati telo kakvo želimo, i to naravno bez menjanja ishrane i navika vežbanja – rekla je za Jahu dijetetičarka dr. Marijen Volš.

@spanxx

LEMON COFFEE BENEFITS #lemoncoffee #weightloss #coffeeslimming #fyp #trivia #spanxx #spanxxnatics

♬ Trending upbeat corporate sound ♪ – 3KTrack

Ovaj recept kombinuje dve stvari koje svi imaju u svojoj kuhinji, pa ga je lako napraviti, jeftin je i prirodan.

Kako god, stručnjaci e slažu da ova ‘dijeta’, premda uopšte ne koristi, nije ni štetna, te je za razliku od mnogih TikTok trendova potpuno bezazlena – a budući da kombinuju dva sastojka koji se povremeno spominju i kao pomoć u mršavljenju, mnogi su brzo poverovali u efikasnost kafe s limunom.

– Naime, crna kafa, koja je skoro bez kalorija, često se spominje kao napitak koji nas  zahvaljujući kofeinu ‘pokreće’, podiže budnost i energiju, a studije su pokazala i da ispijanje velikih količina kafe, iako nije preporučljivo, donekle pomaže i u mršavljenju – kaže dr. Soua. A tu je, dodaje, i voda s limunom koja nas naprosto neko vreme drži sitima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)