Od ovoga nećete smršati

Nije preterano retko da se za neku namirnicu ili slatkiš opredelite jer ste uvereni da se od njih nećete ugojiti, da oni skoro da i ne sadrže kalorije – a ipak su lepog ukusa i sviđaju vam se. Nećemo vam sad reći da ne smete da jedete takve namirnice; smete, one su ukusne i u principu vam neće ugroziti zdravlje. Samo ćemo vam skrenuti pažnju na izvesne namirnice čije će se kalorije prosto zalepiti za vas, tako da ne preterate sa konsumiranjem.

„Lajt“ varijanta voćnih jogurta: obično smatramo da u njima ima voća, proteina i kalcijuma i da su kao takvi veoma zdravi. Zdravi jesu, međutim, ovakvim jogurtima dodaju se i zaslađivači, tako da baš i nisu hrana koju bi trebalo jesti u velikim količinama. Kao poslastica koju povremeno jedete – super su!

Znate da je sok od pomorandže veoma zdrav, jer sadrži puno vitamina C. Plus ima i dobar ukus – inače ne bi bio jedno od omiljenih pića. Bilo bi zgodno znati to da čaša soka od pomorandže ima dvostruko više kalorija od jedne pomorandže, a nema ona vlakna koja pomorandža ima i koja potpomažu varenje i izbacivanje viška iz organizma.

Bonžita i slični slatkiši su veoma ukusni, a zbog toga što sadrže sušeno voće, orahe, lešnike i med takođe su i veoma zdravi. Problem sa ovom vrstom slatkiša je to što sadrže dosta šećera, pa su veoma kalorični – plus, to su šećeri koji se brzo apsorbuju i daju vam energiju samo nakratko, a onda ste vrlo brzo opet gladni.

Topli tost sa margarinom, mmm! Veoma je ukusan i zato je omiljeni doručak mnogih. Problem sa ovom vrstom doručka je to što je tost od belog hleba – a beli hleb sadrži osiromašene ugljene hidrate koji se vrlo brzo svare, pa ste onda opet gladni. Ovaj problem se lako rešava – umesto belog, uzmite integralni tost. Tako ćete uživati u mljac ukusu, a nećete biti ponovo gladni kroz sat-dva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.