Od ovoga nećete smršati

Nije preterano retko da se za neku namirnicu ili slatkiš opredelite jer ste uvereni da se od njih nećete ugojiti, da oni skoro da i ne sadrže kalorije – a ipak su lepog ukusa i sviđaju vam se. Nećemo vam sad reći da ne smete da jedete takve namirnice; smete, one su ukusne i u principu vam neće ugroziti zdravlje. Samo ćemo vam skrenuti pažnju na izvesne namirnice čije će se kalorije prosto zalepiti za vas, tako da ne preterate sa konsumiranjem.

Foto: StockSnap/Pixabay.com

Foto: StockSnap/Pixabay.com

„Lajt“ varijanta voćnih jogurta: obično smatramo da u njima ima voća, proteina i kalcijuma i da su kao takvi veoma zdravi. Zdravi jesu, međutim, ovakvim jogurtima dodaju se i zaslađivači, tako da baš i nisu hrana koju bi trebalo jesti u velikim količinama. Kao poslastica koju povremeno jedete – super su!

Znate da je sok od pomorandže veoma zdrav, jer sadrži puno vitamina C. Plus ima i dobar ukus – inače ne bi bio jedno od omiljenih pića. Bilo bi zgodno znati to da čaša soka od pomorandže ima dvostruko više kalorija od jedne pomorandže, a nema ona vlakna koja pomorandža ima i koja potpomažu varenje i izbacivanje viška iz organizma.

Bonžita i slični slatkiši su veoma ukusni, a zbog toga što sadrže sušeno voće, orahe, lešnike i med takođe su i veoma zdravi. Problem sa ovom vrstom slatkiša je to što sadrže dosta šećera, pa su veoma kalorični – plus, to su šećeri koji se brzo apsorbuju i daju vam energiju samo nakratko, a onda ste vrlo brzo opet gladni.

Topli tost sa margarinom, mmm! Veoma je ukusan i zato je omiljeni doručak mnogih. Problem sa ovom vrstom doručka je to što je tost od belog hleba – a beli hleb sadrži osiromašene ugljene hidrate koji se vrlo brzo svare, pa ste onda opet gladni. Ovaj problem se lako rešava – umesto belog, uzmite integralni tost. Tako ćete uživati u mljac ukusu, a nećete biti ponovo gladni kroz sat-dva.

Ostavite komentar

Ostavite komentar