Otkriven još jedan pozitivan učinak crnog vina!

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži materije koje mogu da pomognu u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

Ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s tim da se radi o antioksidansima koji štite telo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje delujući u saradnji s ‘dobrim’ bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Upoređivali su učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe ali polifenoli su bili delotvorniji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani – za kojeg se veruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog lečenja.

Naučnici takođe priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tela na stanicama koje su simulirale tkivo desni. Oni napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Ali, stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu gleđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.