U trendu

Ova jednostavna biljka raste svuda oko nas, a proglašena je najzdravijom na svetu

Ova biljka je često samo baštenski ukras, ali bi u stvari mogla da bude „sveti gral zdravlja“, smatraju stručnjaci.

Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju. Hipokrat je cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Potočarka je proglašena najzdravijom biljkom na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu sprečiti bolesti i zaštititi sportiste od povreda, prenosi Klix.ba.

Ovo najzdravije povrće na svetu dobilo je savršenih 100 od 100 poena, pobedivši kineski kupus (91,99 poena), blitvu (89,27 poena), cveklu (87,08 poena) pa čak i spanać (86,43 poena), prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti bolesti.

Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K.

U pogledu uzgoja, potočarska salata najbolje uspeva na vodenim površinama. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rekama i uz obale jezera. Sa blago gorkim ukusom, potočarka je veoma slična biljci orlovi nokti.

Potočarka se može dodati u salatu, smoothie, sendvič, tortilju, omlet ili picu, ali i supu, sendvič, razne sosove i sireve.

Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno s vodom u odnosu 1: 5. Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

Sok od potočarke se može primeniti lokalno (spolja) u lečenju bilo koje vrste stanja kože i kose.

Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i konačno rešite problem opadanja kose, kao i pojedine kožne probleme.

Za oblogu od potočarke uzmite malo lišća ove biljke i pomešajte sa alkoholom, a zatim nanesite smesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Pored toga, pojedini stručnjaci tvrde da ima moć da spreči brojne kardiovaskularne probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar