U trendu

Ovaj napitak svakodnevno pijemo, a utiče na plodnost i rizik od pobačaja

Ako bračni par nedeljama pre začeća pije mnogo kafa (više od dve dnevno), odnosno unosi mnogo kofeina u organizam, rizik za preveremeni porođaj, pobačaj, može biti uvećan.

Rizik od pobačaja može se još povećati ukoliko majka pije više od dva pića sa kofeinom dnevno tokom prvih sedam nedelja trudnoće.

Kofein je i ranije povezivan sa većim rizikom od pobačaja, ali ono što je novo u ovom istraživanju jeste da i kada muškarci unose više kofeina u organizam, i to povećava rizik. Ovo se može zaključiti iz komentara na rezultate istraživanja Džanis Bierman – viši potpredsednik za edukaciju i promociju zdravlja u američkoj fondaciji „Marš za bebe“.

Autori studije su naveli da je stepen rizika bio sličan za oba pola.

Ponašanje pre trudnoće utiče i na samu trudnoću. Kada parovi planiraju trudnoću, treba da smanje potrošnju kofeina i alkohola, izbegavaju pušenje i dođu do „zdrave telesne težine“ uz redovne posete lekaru-ginekolgu.

Novo istraživanje je utvrdilo da žene koje su uzimale multivitamine pre trudnoće i kroz ranu trudnoće imaju manje šanse da pobace.

Vođa istraživanja Katarina Sapra, doktor nauka na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje dece i ljudski razvoj, izjavila je: „Studija ne dokazuje da kofein izaziva pobačaj, samo da postoji veza, mada uzroci i posledice nisu utvrđeni.“

Istraživači savetuju buduće roditelje da piju manje od tri kafe dnevno uoči planirane trudnoće. Ovo se odnosi na uobičajenu „američku kafu“ sličnu našoj espreso ili nas kafi koja je možda jača od naših ili su uobičajene šoljice veće. Podsećamo da kofeina nema samo u kafi nego i u: čaju, čokoladi, gaziranim pićima i energetskim napicima. Zato uoči začeća ne treba preterivati sa gorenavedenim napicima.

Razlog zašto kofein utiče na pobačaj nije poznat. Neke od pretpostavki su da kofein utiče na spermatozoide i jajnu ćeliju, ali istraživači smatraju da za to nemaju konkretnih dokaza. Najverovatnije je da se kofein povezuje sa drugim faktorima koji nisu otkriveni u ovoj studiji.

Izveštaj je nedavno objavljen u internet izdanju američkog časopisa „Fertilitet i sterilitet“.

Istraživanje

Istraživači su koristili podatke iz istraživanja koje je sprovedeno u Teksasu i Mičigenu između 2005. i 2009. godine. Ta studija je istraživala odnos između plodnosti, načina života i izloženosti organizma hemikalijama iz životne sredine.

Analizirani su uticaji načina života i životnih navika: pušenje, konsumiranje pića sa kofeinom i konsumiranje multivitamina kod trudnica i njihovih partnera, nedeljama pre začeća do sedme nedelje trudnoće. Od 344 trudnoća, 28 odsto je završeno pobačajem.

Rizik za pobačaj skoro se udvostručio za žene starije od 35 godina, utvrdili su istraživači. Moguća objašnjenja za to uključuje veću starost sperme i jajne ćelije kod starijih parove ili duže izlaganje štetnim supstancama iz životne okoline.

Pored toga, potrošnja više od dva pića sa kofeinom dnevno i kod muškaraca i kod žena bila je povezana sa oko 74 odsto većim rizikom od pobačaja.

Što se tiče zaštitnog dejstvo vitamina, studija je pokazala da su žene koje su uzimale multivitamine tokom rane trudnoće imale 79 odsto manji rizik od pobačaja.

„Ako pokušavaju da zatrudne, žene bi trebalo da koriste multivitamine svakog dana kako bi se smanjio rizik od pobačaja“, rekla je dr Sapra. Ovo je u skladu i sa smernicama za zdravu trudnoću fondacije „Marš za bebe“.

Napomene

I ova istraživanja navode značaj zdravih navika i zdravog načina života: prestanak pušenja, manje alkohola i manje kofeina.

Nažalost za bolju plodnost i „bolju trudnoću“ sve se više preporučuju multivitamini zato što mladi sve manje koriste prirodne vitamine i minerale iz voća, povrća, ribljeg mesa i integralnih žitarica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.