U trendu

Ove namirnice nikada nemojte podgrevati u mikrotalasnoj

Pripremljenu hranu koja vam je ostala, a koju ne želite da bacite, možete ostaviti u frižideru i čuvati izvesno vreme. Ali, ne možete sve namirnice podgrevati.

Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici nije zdravo jer se tako otpuštaju toksične materije, a to se posebno odnosi na sledeće namirnice:

1. Spanać, cvekla, celer i repa – ovo povrće u sebi sadrži nitrate koji pod dejstvom mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u jedninjenja nitrata, i dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni, prenosi sajt Ordinacija.hr. Najrizičniji je spanać, koji nikada nemojte podgrevati i uvek ga konzumirajte u svežem obliku.

2. Pečurke – zbog svojih proteina se lako menjaju i postaju štetne, i preporučuje se da ih blago zagrejete, do samo 70 stepeni.

3. Krompir – spada takođe u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su da je najzdraviji kuvani krompir, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udela otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.

4. Meso – zbog promene u sastavu proteina, naše telo teško prepoznaje meso nakon zagrevanja, što dovodi do nemogućnosti varenja i toksičnih svojstava.

2 komentara
  1. Anonimni

    sto kaze blajbi – kako da ne pa sarma je najbolja podgrejana..i to nekoliko puta

  2. Blajbi

    E jes, malo morgen….

Napišite komentar