U trendu

Ovo je najskuplji začin na svetu, vredi više od suvog zlata: Jeste li ga probali?

Jeste li znali da na Zemlji postoji začin vredniji od tartufa, wasabija, pa čak i zlata? Verovatno ste ga videli, nežne crvene komadiće od kojih vam je potrebna samo najmanja količina da biste imali veliki uticaj na ukus. Govorimo, naravno, o šafranu.

Potiče iz ljubičastih cvetova šafrana (Crocus sativus). Počinje kao jarko narandžasti žig, koji nosi polen kao deo ženskog reproduktivnog sistema cveta, a kasnije postaje najvredniji začin na svetu. Zašto je tako skup? Delimično zato što je ova biljka apsolutna noćna mora za žetvu.

Šafran se bere s tri žiga u sredini svakog cveta i moraju se brati ručno. To znači da pola kilograma šafrana može sadržati čak 75.000 cvetova. Dodajte tome činjenicu da cvet cveta samo u određenim delovima svijeta nekoliko kratkih nedelja u godini i to postaje još složenija operacija.

Jednom ubrane, neverovatno su krhke i njima se mora pažljivo rukovati, što proces uzgoja čini još složenijim i skupljim. Žigovi se zatim pretvaraju u poznatiji oblik isušenog šafrana tako što se rašire na poslužavnike i polako suše na vatri od drvenog uglja. Opet, ovo povećava troškove jer je to dugotrajan proces koji se ne može požurivati.

Tržišna stopa za pravi šafran kreće se između 2.000 i 10.000 dolara po pola kilograma, tako da nije iznenađujuće da postoji nekoliko falsifikovanih alternativa. Sve od obojene kukuruzne svile do cveća od šafranike, vlakana cvekle i običnih starih crvenih komadića papira kroz istoriju se predstavljalo kao šafran, dok se mleveni šafran često meša s kurkumom, korom ili paprikom – što je samo po sebi zanimljiv začin, jer iznenađujuće malo ljudi zna od čega se pravi paprika.

Ključ autentičnog, visokokvalitetnog šafrana je u njegovoj aromi, što znači da se drži visokih standarda tokom proizvodnog procesa, a lošiji žigovi neće dospeti u konačni začin. Ni tu aromu nije lako održavati, tako da šafran ima kratak rok trajanja i mora se pravilno čuvati, piše IFLScience.

Dakle, je li vredno toga? Na kraju svega toga, najskuplji začin na svetu izlazi kao prilično svestran i impresivan biljni proizvod. Tražen je u kulinarstvu zbog svog blago slatkog, zemljanog ukusa koji daje izrazitu aromu i ukus hrani. Takođe može učiniti da hrana izgleda bolje tako što će je obojiti u zlatnu boju i nešto je što ćete videti u jelima od pirinča, kao i u određenim desertima, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar