U trendu

Ovo su najgore i najnezdravije namirnice na svetu – izbegavajte ih u širokom luku

Kada bi svi živeli prema ovom pravilu, industrija koja se bavi dijetama bi izgledala sasvim drugačije. Ipak, na policama prodavnica i dalje stoji veliki izbor namirnica koje su prepune šećera i kalorija, i ponekad je jako teško odleti iskušenju.

Iz tog razloga donosimo listu najgorih namirnica za zdravlje vašeg tela, ali i njegov izgled. Pa ako pazite na liniju, izbegavajte ih u širokom luku.

Čips od krompira

Možete li stati samo na jednom? Verovatno ne ni na jednoj kesici… Da li ste znali da neke kombinacije čipsa donose 500 miligrama natrijuma i otprilike ¼ kašičice soli, što je otprilike jedna trećina preporučenog unosa natrijuma tokom dana? Jedna studija je pokazala da će ova namirnica dodati više kilograma onome ko ih jede od slatkih napitaka, prerađenog mesa, crvenog mesa i sličnih namirnica…

Pržena piletina

Piletina se smatra zdravom namirnicom i boljim izborom od crvenog mesa jer nema puno zasićenih masnoća i odličan je izvor proteina. Ali ako na nju dodate brašno i pržite je u ulju, upravo ste pretvorili proteine u najnezdravije jelo. Kada piletinu umočite u ulje ona će upiti puno masnoća i tako će u mnogome promeniti kalorijsku vrednost jela. Još je gore pružiti je u biljnim uljima koja mogu ispuštati trans masti, koje se povezuju s povećanim rizikom od bolesti srca, razvoja raka i gojaznosti.

Krofne

Pripremaju se od brašna, šećera i u ulju, što znači da sadrže trans masti, najgori tip masnoća koje će samo povećati nivo lošeg holesterola, a smanjiti nivo onog dobrog, prema pisanju stručnjaka na Mayo klinici.

Fondan

Radi se o kombinaciji šećera, vode, želatina, biljnog ulja i glicerina. Zvuči ukusno? Možda, ali samo znajte da je ova zadnja namirnica povezana s lošim zdravljem bubrega, prema rečima stručnjaka.

Hladni naresci

Iako se često nađu na našem stolu, oni sadrže natrijum-nitrat koji može da izazove hronične upale arterija, što može da dovede do ateroskleroze – sužavanju arterija.

Prženi sir

Svi znamo da je pomfrit nezdrava namirnica, pa je jasno da će postati još opasniji ako im se doda prženi sir. Kupovni sit može da sadrži i do 430 miligrama natrijuma, 19 posto preporučenog dnevnog unosa, a uz to i 10 posto preporučene količine masnoća.

Supa iz konzerve

Čak i one supe koje su pune graška ili povrća mogu biti jako slane, pa se u nekima od njih nalazi i 500 miligrama natrijuma po porciji. Prema rečima Američke organizacije za srce, ovo je namirnica koja se nalazi na listi 6 najgorih.

Pavlaka za kafu bez mleka

Zvuči super, zar ne? Verovatno ih imate na radnom stolu ili kuhinji. Pravo je vreme da ih bacite jer ti dugotrajni proizvodi često sadrže materije nastale hidrogenacijom masti ili jednostavno – trans masti. Zapamtite da one utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Hot dog

Pre svega se postavlja pitanje od čega su napravljene te viršle? Prema rečima stručnjaka, za njih se koriste ostaci boljih delova mesa koji se zatim mešaju s natrijumom kako bi se proteini u mesu bolje povezali, a mnogi takvi proizvodi sadrže i puno soli kako bi duže trajali. Jasno je da su oni povezani s razvojem raka.

Vegetarijanski burgeri

Pametan je potez odabrati biljnu ishranu, osim ako birate pogrešne namirnice i kombinujete ih tako da budu zamena za nezdravi sendvič s govedinom.

„Neki vegetarijanski burgeri su sve samo ne zdravi jer sadrže dodate masnoće, a često su to zasićene masti“, upozorava Ketrin Zertaski, nutricionista s Mayo klinike.

„Zasićene masti su povezane s višim nivoom holesterola, i to onog lošeg, a zabrinjavajuće je to da mogu povećati rizik od razvoja bolesti srca“, objasnila je.

Žitarice obložene šećerom

Verujemo da to već znate ali ako ste slučajno propustili – takove namirnice ne sadrže vlakna, ali zato su bogate šećerom i ugljenim hidratima. Iz tog razloga se smatraju najgorim doručkom, pa razmislite da ovsenoj kaši dodate malo čokoladnog mleka, ona je puna vlakana, na čemu će vam probava biti zahvalna.

Peciva

Još jedan loš izbor za doručak – velika lopta belog brašna, a ugljenih hidrata u jednom pecivu možete pronaći koliko u 5 kriški hleba. Nakon njega ćete šećer u krvi skočiti, pa jednako brzo pasti, a vi ćete samo želeti još… Birajte pametno namirnice za doručak koji služi kako bi vam pružio energije za sve dnevne obaveze ali i nutrijente i vitamine koji su organizmu potrebni, piše Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.