Pića sa veštačkim zaslađivačima i srce

Žene koje piju velike količine dijetalnih pića (pića sa veštačkim zaslađivačima) imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara – rezultat je obimne studije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 80.000 žena u postmenopauzi širom Amerike. Žene su bile prosečne starosti 63 godine, a njihovo zdravlje je praćeno tokom 9 godina.

Žene su prema potrošnji niskokaloričnih napitaka (dijetalna bezalkoholna pića, niskokalorični sokovi, napici bez šećera sa veštačkim zaslađivačima) podeljene u 4 grupe:

1. dva ili više dijetalnih pića dnevno

2. pet do sedam dijetalnih pića nedeljno

3. jedno do četiri pića nedeljno

4. nijedno dijetalno piće ili veoma retko

Nakon devet godina, analizirano je koliko je žena iz koje grupe imalo problema sa srcem, krvnim sudovima, krvnim ugrušcima, začepljenim arterijama, srčanom insuficijencijom ili srčanim udarima.

Što se tiče pomenutih zdravstvenih problema, u odnosu na žene koje nisu koristile dijetalne napitke (4. grupa), rizik je bio veći:

30% kod žena iz prve grupe

9% kod žena iz druge grupe

7% kod žena iz treće grupe

Komentari

Dr Suzi Sviters, profesor psihologije sa Univerziteta Purdue, nije učestvovala u istraživanju, ali kaže u komentaru kako su ovo očekivani rezultati pošto je ona već proučavala uticaj veštačkih zaslađivača na zdravlje životinja.

Istraživači napominju da su žene anketirane specijalizovanim pitanjima, tako da su rezultati pokazali vezu veštačkih zaslađivača sa zdravstvenim problemima, ali se ne zna da li je bilo i drugih uticaja na ove nalaze (način života i druge navike žena).

Proizvođači dijetalnih napitaka su, naravno, imali svoje mišljenje, kako bi osporili rezultate: „Obično se ne preporučuje konzumentima više dijetalnih napitaka dnevno, a osim toga, istraživanjem nisu obuhvaćeni drugi uticaji na rezultate kao što je pušenje, gojaznost, dijabetes, hipertenzija…“

Nalazi su prezentovani na godišnjem sastanku Američkog koledža za kardiologiju u Vašingtonu.

Napomena

Iako se proizvođači dijetalnih napitaka sa veštačkim zaslađivačima uvek bune kada se pomene štetnost veštačkih zaslađivača, više puta su razni istraživači ustanovili njihovu štetnost po zdravlje. Zato savetujemo svima, a naročito mlađim osobama, da napitke sa veštačkim šećerima izbegavaju ili ih koriste u minimalnim količinama.