Povrće – šta zamrzavati, a šta ne?

Zahvaljujući savremenim zamrzivačima, razno voće i povrća dostupno nam je u ishrani tokom cele godine.
Kada govorimo o zamrzavanju povrća i čuvanju u zamrzivaču, važno je znati da se ne priprema i ne čuva na isti način u zamrzivaču sve povrće.
Pored navedenog, treba znati da se za neke vrste povrća ne preporučuje čuvanje u smrznutom stanju.
Sveže i seckano povrće
Neke vrste povrća treba samo oprati, iseckati i spakovati u zamrzivač. Za njih je i zamrzavanje i odmrzavanje uglavnom prosto i jednostavno.
U povrće koje ne treba posebno tretirati pre zamrzavanja spadaju crni luk i paprika. Poželjno je ovo povrće iseckati, dobro spakovati u kese pa smestiti u friz.
Naročito je važno crni luk dobro spakovati (najbolje u duple kese), kako jak miris ne bi prešao na ostale namirnice u zamrzivaču.
Blanširano povrće
Povrće pre pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Posle blanširanja, povrće treba ohladiti i spakovati u plastične kutije ili kese, pa smestiti u zamrzivač.
Za sledeće povrće stručnjaci (nutricionisti) tvrde da ga treba blanširati: boranija, brokuli, grašak, kukuruz, paradajz, prokelj, spanać, zeleniš za kuvanje…
Kuvano povrće
Pre zamrzavanja treba skuvati sledeće namirnice (povrće) : bela repa, tikva, paškanat, sladak krompir, šargarepa (pire od šargarepe)… Posle kuvanja, kada se ohladi, ovo povrće se pakuje u kese ili nešto slično.
Ukoliko se šargarepa ne skuva i ne napravi od nje pire, nije preporučljiva za čuvanje u zamrzivaču (ni cela ni seckana).
Šta ne treba zamrzavati
Neke vrste povrća ne treba čuvati u zamrzivaču zato što gube i oblik i korisne sastojke pa posle odmrzavanja prosto nisu za uporebu.
Nikako ne treba zamrzavati sledeće povrće: cveklu, šargarepu, karfiol, krastavac, plavi paradajz, zelenu salatu, praziluk, krompir, rotkvice, tikvice i špargle.
Ostale napomene i saveti
Važno je napomenuti da je povrće poželjno čuvati do 6 meseci zamrznuto u zamrzivaču. Duže od šest meseci u zamrzivaču se mogu čuvati boranija, brokoli, grašak, paradajz i paškanat, ali najviše do 12 meseci. Predugo čuvanje namrnica u zamrzivaču (više od 12 meseci) nije preporučljivo, jer se gube korisni sastojci a neke namirnice mogu biti i štetne po zdravlje posle tolikog čuvanja u smrznutom stanju.
Ne treba zaboraviti činjenicu da jednom zamrznute pa ponovo odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Odmrzavanjem i ponovnim zamrzavanjem gube se korisni sastojci u hrani, a može doći i do kvarenja namirnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.