„Prevrtljiva“ hrana

Ljudi koji imaju problema sa viškom kilograma često padaju u zamku prilikom izbora "niskokalorične hrane" pa uzimanjem prividno niskokaloričnih obroka samo povećavaju svoju ionako veliku telesnu težinu.
Cezar salata
Može se ispostaviti da je određena vrsta hrane koju mi inače smatramo veoma zdravom, veoma štetna i loša po našu inače zdravu ishranu. Prva na listi je Cezar salata – čak i najmanja porcija nosi 300-400 kalorija i čak 30 grama masti, zahvaljujući velikoj količini nadeva, preliva i dodataka, naravno. Jedan od načina na koji se može smanjiti kalorijska vrednost ove salate jeste da se upotrebi svega 1 kafena kašičica nadeva i 2 kašičice parmezana.
Mešavine od svežeg voća
Voćne mešavine mogu sadržati i do 80 grama šećera, 350 kalorija, nijedan protein i veoma često ni sveže voće, jer u velikom broju slučajeva proizvođači koriste voćne ekstrakte. Dodaci poput šerbeta, karamele, sladoleda i drugih zaslađivača mogu ih učiniti većom kalorijskom bombom čak i od milkšejka.
Energetske čokoladice
Većina energetskih čokoladica nisu ništa drugo do obične čokoladice koje su samo pojačane većom količinom kalorija – čak do 500, kao i većom cenom. Ni njihova kompaktna veličina nije za pohvalu, tri zalogaja i gotovo. Jedno od dobrih rešenja jeste uvek se opredeliti za one energetske čokoladice koje u sebi ne sadrže više od 200 kalorija, barem 5 grama vlakana i barem malo proteina, što pomaže u stvaranju energije u organizmu i nakon što šećer nestane.
Dijetalni gazirani napici
Kako se nakon brojnih istraživanja ispostavilo, gazirani napitak bez šećera je čak štetniji i lošiji po zdravu ishranu nego onaj koji sadrži šećer. Postoji i veliki broj studija koje su dokazale direktnu vezu između gaziranih napitaka i gojaznosti.
Mleko sa 2% masti i manje
Možda mleko sa ovako malom količinom masti zvuči mnogo zdravije nego punomanso mleko, ali uprkos prizvuku, ono i dalje sadrži polovinu ukupne količine zasićenih masti koje u sebi ima i punomasno mleko. Ukoliko još uvek sumnjate u ovu informaciju, evo i shematskog prikaza:

  • punomasno mleko (3,25 %) = 150 kalorija, 8 g masti i 5 g zasićenih masti
  • manje masno mleko (2%) = 130 kalorija, 5 g masti i 3 g zasićenih masti
  • obrano mleko (ne sadrži masti) = 80 kalorija, 0 masti i 0 zasićenih masti

Bitna je i količina, jer ukoliko popijete duplo veću količinu manje masnog mleka – niste postigli efekat koji ste želeli.
Niskokalorični voćni jogurt
Neretko ovaj već proslavljeni bogat izvor proteina i kalcijuma sadrži u sebi zapanjujuće količine naknadno dodatog šećera. Neki proizvođači dodaju čak 30 ili više grama fruktoze, sukroze ili drugih zaslađivača.
Jedno od rešenja je izbegavati ovaj jogurt ili ga jednostavno pomešati sa običnim nemasnim jogurtom.
I kod niskokaloričnih i kod manje masnih jogurta važna je količina, jer ne može biti toliko malo kalorija u jogurtu koliko se puno on može popiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.