Primetili ste da paradajz više nije ukusan kao pre, stručnjak objasnio zbog čega je to tako

Paradajz bi trebalo da lep, čvrst, sočan i mirisan. Ali ma koliko divno izgledao na pijaci ili u marketu, kada kod kuće pripremite bogatu salatu, sledi razočarenje. Paradajz je bez ukusa. I to je činjenica.

Savremene sorte prilagođene su tako da paradajz bude lep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja s ciljem isticanja ovih kvaliteta.

“Ukus paradajza zavisi od sadržaju organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog dozrevanja“, objasnila je Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani za N1 Slovenija.

Dakle, ako se paradajz bere pre nego što je potpuno sazreo, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može biti žarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazreti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva. Uzgajivači su želeli proizvod koji se može bolje skladištiti, koji duže zadržava svežinu i otporniji je na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplje za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gde se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranjive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak.

Dodaje: “Da (industrijski uzgojen) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa”.

Pored sorte, na ukus značajno utiču i faktori životne sredine:

  • temperatura
  • vode
  • hranjive materije
  • posebno sunčeva svetlost

Paradajz koji se može kupiti u letnjem periodu će imati više arome i ukusa, jer svetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zameni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vreme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazri na biljci i koji se ne bere pre vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.