Prodaja slatke i slane hrane pored škola

Istraživanja sprovedena u zapadnim zemljama otkrila su da je u okolini osnovnih škola manja verovatnoća da će se prodavati nezdrava hrana kao što su slatki napici, slane grickalice, slatkiši i slično ukoliko postoje zakonska pravila kojima se ograničava prodaja takvih proizvoda.
Istraživači iz Sjedinjenih Država ispitali su vrste namirnica i pića koje se prodaju u školama i njihovoj okolini. Bombone, sladoled, keks i drugi kalorični slatkiši prodavali su se u oko 32% škola gde postoje okružna ili državna pravila koja ograničavaju količinu šećera u prehrambenim proizvodima, u poređenju sa 43% škola u kojima nije bilo takvih zakona.
Sladoled se prodavao u nešto više od 10% škola u mestima gde postoje ograničenja sadržaja masti u prehrambenim proizvodima, u poređenju sa oko 21% škola u mestima gde ne postoje takva pravila. Keks, kolači i drugo masno pecivo prodavalo se u skoro 12% škola gde su doneseni zakoni, a u oko 25% škola u mestima gde ne postoje zakonska ograničenja.
U slučaju slatkih napitaka, okružni zakoni su imali veći uticaj od državnih jer su ovakvi napici prodavani u skoro 4% škola koje spadaju pod okružne zakone u poređenju sa 13% škola gde nisu regulisane ove zabrane. Sa druge strane, prodaja slatkih napitaka nije bila pod začajnim uticajem državnih zakona.
„Utvrdili smo da državni i okružni zakoni utiču na vrste grickalica i napitaka koji se prodaju u školama i njihovoj okolini. Ovakva pravila mogu značajno pomoći da deca imaju zdrav izbor hrane u toku školskog dana, ali je potreban veći broj državnih i okružnih zakona kako bi pozitivni efekti imali veći nacionalni uticaj“, kaže vodeći autor studije Džejmi Kriki.
Međutim, istražavači su ustanovili da mnoge države i školski okruzi nemaju posebna nutritivna pravila u vezi sa školskim grickalicama i napicima. Među američkim osnovnim školama:

  • 78% se nalazi u okrugu ili državi koja nije ograničila sadržaj natrijuma (odnosno soli) u grickalicama ili zabranila prodaju mleka visoke masnoće
  • 77% se nalazi u okrugu ili državi koja je omogućila slobodnu prodaju slatkiša
  • 75% se nalaze u okrugu ili državi koja nije zabranila prodaju sportskih pića, gaziranih i voćnih sokova zaslađenih šećerom
  • 58% se nalazi u okrugu ili državi koja ne ograničava sadržaj šećera u grickalicama

„Previše škola još uvek prodaje brzu hranu i slatke napitke maloj deci. Ali, dobra vest je to što su ovo generacije dece koje su upisane u školu u vreme kada su edukatori i kreatori politike bili usmereni ka sprečavanju gojaznosti, a to je razlog zašto je toliko važno da se usvoje ili promene pravila kako bi škole postale zdravija mesta za đake“, zaključuje Kriki.
Napomena
U našim krajevima je veoma slaba regulativa o prodaji slatkiša i grickalica u blizini škola, a o sadržaju šećera u slatkišima i sadržaju soli u grickalicama malo ko vodi računa. Nije toliki greh da deca jedu slatkiše i slane grickalice, već je problem ako ih jedu u velikim količinama.
Zato nam ostaje da edukujemo decu da ne jedu previše slatkiša i de ne kupuju (i ne jedu) preslane grickalice. Podsećamo da slatkiši i slani keksići u kombinaciji sa gaziranim i zašećerenim napicima škode zdravlju i podstiču gojaznost.
Ono što može doprineti zdravlju mladih generacija i ohrabruje jeste to da je mladima kod nas zabranjena kupovina alkoholnih pića i cigareta, a na nama svima je da se ova zakonska regulativa poštuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.