U trendu

Roditelji, ovu hranu NIPOŠTO nemojte davati deci

Bebama nije potrebno puno kalorija, ali im zato treba puno hranjivih i zdravih sastojaka. Ipak, neka hrana koja se obično nudi bebama je potpuno nezdrava hrana jer je puna kalorija, šećera ili soli, a siromašna je hranjivim sastojcima.

„S obzirom na to da su bebe male, lako im je da popune prazne kalorije nezdravom hranom, ne ostavljajući mesta za zdravu hranu bogatu hranjivim sastojcima. Ovaj prehrambeni deficit može čak da ometa razvoj“,  kaže lekar sa Akademije za ishranu i dijetetiku Kristin Gerbstadt.

Zbog toga je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalne opasnosti od gušenja.

Donosimo vam listu najgore hrane za bebe, prema pisanju BabyCenter-a.

Viršle, kobasice i druga opasna hrana

Tvrda, lepljiva, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se lako mogu ugušiti. Stoga, izbegavajte da bebi dajete velike komade mesa il isira, kokice, krupno sirovo povrće i celovite orašaste plodove i semenke.

Gazirana pića

Prema istraživanju iz 2008. o prehrambenim navikama  beba i mališana, roditelji svakodnevno  daju bebama bezalkoholna pića.

Gazirana pica ne sadrže apsolutno nikakve hranjive sastojke, a pijenje takvih pića, znači da bebe jedu i piju manje hranjive hrane koja je njihovom telu zaista potrebna.

Takođe, ova vrsta pića sadrži mnogo šećera, što može uzrokovati karijes i druge zdravstvene probleme.

Prženi krompirići

Još jedno veliko istraživanje iz 2008. sprovedeno u Americi, pokazalo je da oko 14 posto 9-mesečne dece jede pomfrit barem jednom nedeljno.

Ta brojka se povećava do više od 40 posto do 12. meseca života, što čini pomfrit odnosno pržene krompire među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani.

Nezdrava hrana je puna masti, šećera, soli i kalorije, te izbegavajte da hranite mališane sa ovom vrstom hrane.

Obrađena hrana

Što je hrana više obrađena, to više hranjivih vrednosti opada, a raste sadržaj šećera, soli i masti.

Najbolje pripremljena dečja hrana sadrži malo sastojaka, bez dodate soli, šećera ili modifikovanog skroba.

Deserti od želatina

Većina kolača u sebi ima mnogo šećera, veštačkih boja i ukusa s malom količinom želatina.

Stoga,  zdrav desert prilagođen deci je pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamina i ukusna je.

Sok i voćni napici

Svakako, ovakvi napitci sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ostaje puno šećera.

Sok takođe može kod nekih beba da izazove dijareju.

Korišćenje soka za zaslađivanje hrane bebe također nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.