Šećer u sokovima

Jedno skorije istraživanje u Americi otkrilo je da velike količine popijenih sokova sa puno šećera i drugih slatkih voćnih napitaka (gaziranih i negaziranih) može povećati rizik od kamena u bubregu.
Iako ispijanje dosta tečnosti obično sprečava formiranja kamena, istraživači iz Brigam bolnice u Bostonu upozoravaju da različita pića dolaze sa različitim rizicima i različitim pogodnostima po zdravlje. Sa druge strane, kafa, čaj i sok od pomorandže (u umerenim količinama), povezani su sa manjim rizikom od formiranja kamena u bubregu.
U istraživanju je učestvovalo više od 194.000 ljudi koji su praćeni više od osam godina. Učesnici su na početku ispitani o medicinskoj istoriji, načinu života i upotrebi lekova. Informacije o ishrani su prikupljane na svake četiri godine.
Istraživači su otkrili da su osobe koje su pile jednu ili više čaša zaslađenih gaziranih sokova dnevno, imale 23% veći rizik od kamena u bubregu od onih koje su pile manje od jedne čaše nedeljno. Studija je pokazala da je to isto važilo i za one koji su pili druge slatke (zaslađene šećerom) napitke, kao što su voćni sokovi.
Reakcije
„Iako nema jasnih dokaza koji pokazuju da upravo zaslađeni napici izazivaju kamen u bubregu, druga istraživanja su potvrdila povezanost određenih medicinskih stanja sa konsumiranjem slatkih pića. Tu spadaju dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost, što je takođe povezano sa formiranjem kamena u bubregu“, kaže dr Majkl Palese, vanredni profesor urologije na Medicinskom fakultetu Maunt Sinaj u Njujorku.
„Odrasle osobe treba da piju 6 do 8 čaša tečnosti dnevno kako bi održale pravilnu hidrataciju i sprečile pojavu kamena u bubregu. Smanjenje količine popijenih zaslađenih napitaka takođe može smanjiti rizik od pojave kamena“, kaže Nensi Kopperman , direktor inicijative za javno zdravlje pri zdravstvenom sistemu Grejt Nek, Nju Džersi.
Koji je najzdraviji način da ostanemo hidrirani?
„U principu, voda je i dalje najbolji izbor za hidrataciju, kao i prevenciju kamena u bubregu“, kaže Palese.
Prema informacijama istraživača, kamen u bubregu stvara probleme kod oko 20% muškaraca i kod oko 10% žena u nekom periodu života.
Činjenica je da baš ne treba izbaciti zaslađene sokove iz jelovnika, ali kao i sa ostalim pićima, ne treba preterivati u dnevnim količinama, a svakako je najbolje piti prirodne sokove sa prirodnim šećerom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.