U trendu

Slatke, a zdrave: Namirnice koje mogu da zamene šećer

Šećer se nalazi čak i tamo gde mislite da ga nema. Pored toga što su gazirani i negazirani sokovi prepuni šećera, on se nalazi i u mesnim prerađevinama, testu, a čak i preskakanje dezerta nije garant da niste uneli već previše šećera u organizam.

Postoje i veštački zaslađivači koji nemaju kalorija, ali prema istraživanjima i oni mogu biti uzročnici gojaznosti. Međutim, za one kojima je šećer neophodan i koji ne žele da se odreknu slatkog u svojim obrocima postoji i dobra vest. Ove namirnice su slatke i zdrave, a u potpunosti mogu da zamene šećer.

Kokosov šećer -Šećer kokosove palme nalazi se u cvetu kokosa. Ovaj šećer je prepun kalijuma, magnezijuma, cinka i drugih minerala, kao i vitamina B1 i C. Veoma povoljno utiče na nivo šećera u krvi i podiže nivo energije u telu, a zbog toga što je blagog ukusa karamele, lako može postati omiljena poslastica.

Javorov sirup – Prema istraživanjima, sadrži više od 54 različita hranljiva jedinjenja, zahvaljujući kojim se može sprečiti dijabetes, kancer ili upala. Postoji više načina na koji javorov sirup možete ubaciti u svoju ishranu, na primer kao preliv ili dodatak palačinkama.

Stevija – Latinoamerička biljka čiji se listovi žbuna koriste kao prirodni zaslađivač koji sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a uopšte nema kalorija. Zbog toga je stevija jako korisna i zdrava biljka. S obzirom na to da se stevija može naći u tečnom stanju ili u prahu, pogodna je za zaslađivanje piće ili hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.