Šta je zdravije, crno ili belo grožđe? Evo šta morate da znate

Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je u boji. Postoji: crveno, belo i crno grožđe.

Postoje različite vrste voća i povrća, a zbog svoje šarolikosti odlični su saveznici u očuvanju zdravlja, ali neke sorte, u poređenju sa drugima, imaju manje šećera i kalorija i više vitamina. Među ovim primjerima nalazimo i grožđe, piše „Novosti magazin“.

Razlike između crnog i belog grožđa

Sa stanovišta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti. Jedina razlika između belog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola.

Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po pozitivnom učinku na starenje. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje insulina u vašem telu.

Seme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana.

Pulpa grožđa je bogata vitaminima B1, B6, B2, A i C; minerala sali, bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (pre svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i krvni pritisak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.