U trendu

Šta znači košer, a šta halal? Sigurno ste čuli za ovu hranu, a evo koja je razlika

Poznato je da se pripadnici pojedinih religija pridržavaju raznih pravila kada je u pitanju način života, što često uključuje i ishranu. Naime, i Jevreji i muslimani striktno izbegavaju određenu hranu i jedu samo onu hranu koja je košer ili halal.

I termini košer i halal odnose se na nešto što je dozvoljeno i prikladno u određenoj religiji – tako se ortodoksni Jevreji drže tradicije košer ishrane, a muslimani konzumiraju samo onu hranu koja je halal, odnosno dozvoljena. Evo šta to tačno podrazumeva.

Šta je košer?

Košer hrana je hrana koja je u skladu sa Torom, a hebrejska reč košer znači „prikladna“. Dakle, košer hrana se odnosi na hranu koja je pogodna za Jevreje. Jevreji tako razlikuju čistu i nečistu hranu i moraju gledati na životinje kao što ih Bog gleda.

Pored toga, spisak nekih košer namirnica nalazi se u knjizi Levitski zakonik, gde postoje određena košer pravila koja se prvenstveno odnose na meso i životinjske proizvode.

Tako je, na primer, meso košer ako životinje imaju kopita i ako je meso ptica (sa izuzetkom 21 ptice koje su uglavnom grabljivice). To znači da su krave, ovce, koze i jeleni, kokoške, patke, guske i ćurke košer, ali svinje nisu.

Kada je reč o morskim životinjama, one moraju da imaju peraje i krljušti da bi bile košer, tako da su, na primer, losos, tunjevina, štuka i haringa košer, ali som, rakovi, školjke i morski sisari nisu.

Da bi namirnice bile košer, moraju se poštovati određena pravila. Košer životinje se ubijaju na najhumaniji način da što manje stradaju, sva prerada ostalih namirnica se vrši na zemlji i ručno, krv životinja mora biti potpuno isceđena i sve pod nadzorom rabina. Osim toga, meso i mlečni proizvodi ne smeju da budu u kontaktu, pa se pripremaju i serviraju odvojeno, prenosi Index.

Šta je halal hrana?

U islamu se sve što je čisto i dozvoljeno označava arapskom rečju halal, a najčešće se koristi kada je u pitanju hrana propisana u Kuranu. Kuran tako zabranjuje konzumaciju određenih proizvoda kao što su svinjetina, alkohol i hrana pripremljena od krvi životinja, što se naziva haram.

Da bi poštovali halal tradiciju, muslimani ne smeju da konzumiraju meso poput mesa svinje i divlje svinje, meso životinja koje su mesožderi, insekte koje je po islamu zabranjeno ubijati (mrave i pčele) i životinje koje žive i na obali i u vodi, kao što su žabe.

Između ostalih namirnica, zabranjene su im žitarice pripremljene sa haram namirnicama, poput alkohola, masti i životinjskih masti, ekstrakta vanile jer sadrži alkohol i želatina, koji je najčešće svinjskog porekla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar