Stručnjaci upozoravaju da ove namirnice nikako ne kupujete u prodavnici: Jedna bi mogla posebno da vas iznenadi

Na hranu koju svakodnevno kupujemo u marketima više ne obraćamo posebno pažnje (što se ne odnosi uvek i na cene), ali naučnici upozoravaju da određena hrana može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice ako se kupuje u prodavnici.

Huffpost je istaknuo pet proizvoda čiju kupovinu u prodavnicama stručnjaci za bezbednost hrane ne preporučuju.

Isečeno voće

Velika količina svežeg voća koja je isečena i upakovana u supermarketima može biti rizična opcija. Stručnjak Darin Detviler, predsednik Programa bezbednosti hrane Nacionalnog udruženja za zdravlje okoline, upozorava da se često radnici u tim odeljenima ne pridržavaju najboljih higijenskih normi i da isečeno voće može biti izloženo kontaminaciji i produženom vremenu izloženosti pre nego što ga kupimo.

Kuvana hrana gotova za jelo

Hrana pripremljena za konzumaciju u odeljenjima samoposluživanja u supermarketima može predstavljati rizik jer je teško održavati pravilnu temperaturu, što može da podstakne brz rast bakterija. Takođe postoji opasnost od unakrsne kontaminacije i alergena.

Zelena salata u vrećicama

Nakon izbijanja bolesti poput E. coli i listerije povezanih sa salatom u vrećicama, stručnjaci preporučuju da kupujete celu glavicu salate i perete je sami kako biste smanjili rizik.

Delikatesni proizvodi

Preporučuje se oprez kod kupovine mesa ili drugih delikatesnih proizvoda na odeljenjima supermarketa jer radnici često ne poštuju pravila higijene i kontrole temperature. Preporučuje se kupovina pakovanih proizvoda s jasnim informacijama o proizvodu i priprema kod kuće, prenosi Klik.hr.

Dinja

Dinje su sklone prenošenju bolesti koje se prenose hranom zbog spoljnog sloja koji se teško čisti i pH nivoa koji podstiče brz rast bakterija. Preporučuje se oprez pri konzumaciji dinje, a ostatke se ne bi trebalo čuvati duže vreme.

Važno je naglasiti da, uprkos ovim upozorenjima, pravilna higijena i priprema hrane kod kuće mogu znatno smanjiti rizik od problema sa sigurnošću hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.