Sve beše ništavno spram ovoga jada: čokolada će prestati da postoji

Čokolada će za trideset godina možda prestati da postoji jer će uzgoj kakaa biti sve teži u toplijim klimatskim uslovima, upozoravaju stručnjaci.

Drvo kakaa, iz koga se dobija seme, raste jedino u uslovima visoke vlažnosti u blizini ekvatora. Međutim, promena klime koja uništava vlažnost zemlje uticaće na smanjenje roda ove biljke u mnogim delovima sveta do 2050. godine, prenosi The Sun. Dve zapadnoafričke države, Obala Slonovače i Gana, trenutno proizvode više od polovine svetskog kakaa, ali će u skorijoj budućnosti ovaj region biti pogođen rastom temperature i sušama. Farmeri će useve morati da presele na veću nadmorsku visinu, ali su ta područja ograničena i zaštićena zbog divljeg životinjskog sveta.

Potražnja za čokoladom već prevazilazi njenu proizvodnju, i procenjuje se da prosečno stanovnici Zapadne Evrope godišnje pojedu 286 čokoladica, za čiju proizvodnju je potrebno 10 stabala kakaa. Naučnici dodaju i da bi u narednih nekoliko godina u svetu godišnje manjkalo oko 100.000 tona čokolade, te se pronalaze načini da se stvore genetski modifikovani hibridi koji će moći da izdrže surovije uslove uzgoja, ali dati podjednako kvalitetan kakao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.