U trendu

Sve tajne organske hrane

Šta uopšte znači ta često korišćena fraza „organska hrana“? Misli se na specifičnu proizvodnju hrane, bez upotrebe pesticida i ostalih hemikalija. Namirnice dobijene na ovaj način bez sumnje su najzdravije, ali ih treba konsumirati što svežije, jer se bez veštačkih sredstava ne mogu dugo održati. Uglavnom se pod organskom hranom misli na voće i povrće, ali ponekad ovaj izraz upotrebljavamo i za hranu životinjskog porekla (kada su životinje othranjene na zdrav i prirodan način).

Organsku hranu ćete najlakše nabaviti na pijacama ili, ako imate sreće, kod rođaka na selu. Poželjno je razgovarati sa poljoprivrednikom o metodima koje koristi u proizvodnji, da biste bili sigurni šta kupujete. U razvijenim zemljama postoje specijalizovane pijace sa organskim namirnicama. Bilo je najava toga i kod nas, ali zasad dobra ideja još nije sprovedena u delo.

Da bi neko povrće bilo smatrano organskom hranom, ono mora biti odgajano uz poštovanje sledećih pravila:

  • Ne smeju se koristiti pesticidi, herbicidi ni slična sredstva.
  • Njiva na kojoj se uzgaja organska hrana mora biti najmanje tri protekle godine bez hemijskih sredstava.
  • Ta njiva mora imati i jasne granice, da biljke na njoj ne bi dolazile u dodir sa hemikalijama sa susedne njive.
  • Zabranjen je genetski inženjering – sve mora biti u skladu sa prirodom.
  • Problemi sa štetočinama rešavaju se prirodnim putem – postavljanjem zamki i mamaca; korišćenjem životinjskih vrsta koje su prirodni neprijatelji konkretnih štetočina.

Kada je reč o organskoj hrani životinjskog porekla, pravila su sledeća: u ishrani životinja ne smeju se koristiti hormoni koji veštački pospešuju rast, ni bilo kakvi lekovi, kao ni ostala veštačka sredstva.

Može li organska hrana zaista povoljno uticati na zdravlje? Stručnjaci tvrde da može.

Ako se u velikoj meri hranite organskom hranom, to je najbolji način da nivo toksina u svom organizmu svedete na minimum. U uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji previše je toksina u vidu pesticida i raznih metala, koji utiču povoljno na trajnost namirnice, ali svakako nepovoljno na sveukupno zdravlje. Neki od njih povećavaju rizik od raznih bolesti – nervnih oboljenja, kancera i dr.

Namirnice proizvedene na organski način sadrže mnogo viši nivo hranljivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali.

U jednom naučnom projektu, stručnjaci su se pozabavili konkretnim prednostima organske u odnosu na neorgansku hranu. Da vidimo kako to u brojevima izgleda: organska hrana sadrži 27% više vitamina C, 21% više gvožđa, 29% više magnezijuma i 13% više fosfora.

Vredi se potruditi i uključiti što više organskih namirnica u ishranu. Vrlo brzo ćete primetiti pozitivan uticaj na zdravlje čitave porodice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)