Ukusno i zdravo povrće – brokoli

Često se u našoj sredini mešaju brokoli i prokelj, zbog sličnog naziva, a i zato što obe biljke, još uvek, nisu uobičajeni deo prosečne srpske trpeze. Povremeno možemo čuti: „Brokoli, jesu li to oni kupusići ili ono što se u restoranima obično služi uz ribu i krompir?“ Da bismo razrešili neke od dilema, danas ćemo reći nešto više o ovom ukusnom povrću i pravoj riznici vitamina.
Brokoli je član porodice kupusa i najsličniji je karfiolu. Smatra se da ova biljka potiče iz Italije, a Italijani je nazivaju „brokolo“, što bukvalno znači – kupusov cvet.
Verovatno vam je već poznato da se brokoli preporučuje u ishrani, jer sadrži elemente koji pomažu u zaštiti organizma od raznih bolesti, na primer od raka, srčanih bolesti i oboljenja organa za varenje.
Kako izabrati brokoli na pijaci ili u supermarketu? Ima više vrsta ove biljke, a kod nas se najčešće može naći plod koji je lepe zelene boje, ni tamne ni svetle, nalik uobičajenoj boji zelene salate. Ono što treba izbegavati kad je reč o brokoliju jeste prisustvo bilo koje druge boje, sem zelene. Ako primetite neke žute delove na „cveću“ brokolija, možete biti sigurni da je plod prezreo i da neće biti ukusan.
Kada ste kupili dobar svež plod, možete ga čuvati u otvorenoj plastičnoj posudi u frižideru, i tako vam može stajati i do nedelju dana. Ali, nemojte ga oprati pre nego što ga stavite u frižider, jer bi voda na površini uticala na to da ranije izgubi svežinu i hranljivost. Bolje je da ga operete pre same pripreme. Brokoli možete čuvati i u zamrzivaču – očišćen, pa zatim zamrznut plod može se održati i do godinu dana. Skuvan brokoli ne može dugo ostati ukusan, kao i većina drugog povrća – samo nekoliko dana stajanja u frižideru.
Priprema: način koji preporučujemo je – kratko kuvanje. Dakle, u ključalu posoljenu vodu ubacite brokoli, neka se kuva 5-6 minuta, ne duže. Tako će ova vitaminima bogata namirnica sačuvati veći deo svojih hranljivih sastojaka, svoj hrskav i lep ukus.

Nekoliko brzih ideja

  • Pospite kratko kuvani brokoli susamom i limunovim sokom.

  • Karfiol i brokoli dobro se slažu, pa vam mogu poslužiti kao osnova za jednostavnu, a ukusnu čorbu. Samo posolite i dodajte začine po volji.

  • Dodajte cvetove brokolija kao i iseckane stabljike u omlet.

  • Skuvajte testeninu (probajte integralnu, ako dosad niste). Iseckajte kikiriki i pospite preko testenine, dodajte maslinovo ulje i cvetove brokolija. Sve promešajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.