U trendu

Zloupotrebe u preradi i prodaji meda

Preduzeća za preradu meda, proizvođači meda i uvoznici meda – ne mogu stavljati šećer, veštačke zaslađivače i druge razne dodatke u med i to prodavati kao med.

Na našu žalost, ovo je vest iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala upozorenje svim proizvođačima, uvoznicima i distributerima meda i proizvoda od meda. Na etiketama svih proizvoda koji pored meda sadrže šećer, veštačke zaslađivače, kukuruzni sirup i dr. ne može pisati med. Takvi proizvodi moraju na etiketi da nose natpise: „mešavina šećera i meda“, „mešavina kuuruznog sirupa i meda“ ili „mešavina meda i…“.

Ovu vest nedavno je objavila novinska agencija „Asošijeted pres“, uz napomenu da agencija FDA razmatra prinudne mere i metode protiv prekršioca.

Napomene

Navedena akcija agencije FDA uobičajena je kada se uoče eventualne nepravilnosti ili zloupotrebe u distribucije lekova i hrane.

Što se tiče naše zemlje, proizvođači i potrošači meda odavno upozoravaju na to da se na „crnom i belom tržištu“ pojavio jeftin uvozni ili domaći med „sumnjivog kvaliteta“ koji ugrožava egzistenciju naših proizvođača i zdravlje domaćih potrošača. Zato bi na tržište meda i proizvoda od meda trebalo uvesti veći red i kontrolu kako bi se sprečile zloupotrebe.

Podsećamo da je med veoma zdrava i korisna namirnica i da ne bi trebalo da se zloupotrebljava radi zarade.

Med iz naših krajeva je visokog kvalteta, što potvrđuje njegova cena i prodaja na izbirljivom i strogo kontrolisanom evropskom i američkom tržištu, pa bi med, proizvođače i obične građane trebalo zaštititi od raznih špekulanata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar