U trendu

Znate li koje je najzdravije žestoko piće? Evo koje su sve njegove blagodeti

Ako pripadate grupi obožavalaca džina, imamo odličnu vest. Vaše najdraže alkoholno piće je zapravo odlično za zdravlje, a može vam pomoći i kod mršavljenja. Naravno, samo ako se uzima umereno.

Prema definiciji, džin je alkoholni liker koji se proizvodi destilacijom zrna bobica kleka. Ove bobice su poznate još i kao smreka i borovica, a brojni su ih nutricionisti smestili na listu superhrane.

Lekovitost ove biljke je poznata od davnina, pa možemo zaključiti da je džin lek narodne medicine. Plod kleke se koristi u evropskoj i indijskog gastronomiji, a alpski narodi su je često spajali s kupusom i mesom i tako pravili tradicionalne specijalitete.

Bobice od kojih nastaje džin pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju probavni sistem, podstiču znojenje i čiste krv i jetru. U nastavku pročitajte koje sve dobrobiti džin ima za vaše zdravlje.

Džin pomaže kod kašlja

Bobice kleke, odnosno smreke, sadrže eterična ulja koja džinu daju glatkoću. Ista tekstura pomaže kod prehlade, gripa i kašlja. Važno je samo da džin ne držite u frižideru jer hladnoća ubija mirise i korisne efekte ulja. Bobice u džinu deluju kao prirodni lek koji sadrži antioksidanse i antigljivična svojstva. Ako u džin ubacite malo đumbira, dobićete tradicionalni holandski lek za kašalj.

Dobar je za kosu, kožu i nokte

Antioksidansi u bobičastom voću pomažu kod zdravijeg izgleda kože. Bobice kleke imaju regenerativnu funkciju, pa pozitivno utiču na kosu, kožu i nokte. Eterično ulje se koristi protiv peruti i za poticanje rasta kose, a posebno je dobro za kožu lica jer sužava bore. Malo ulja možete dodati u losion za telo, piling ili masku.

Ublažava menstrualne bolove

Bobice kleke, pa tako i džin, odlični su za žensko zdravlje. Narodna medicina govori da je “supa od džina“ izvrsna za lečenje zaraznih i upalnih procesa u karlici. Zbog svoje sposobnosti regulacije nivoa hormona džin može ublažiti menstrualne bolove. Takođe, reproduktivni procesi koje džin može pokrenuti povećavaju libido i usporavaju starenje.

Džin može produžiti životni vek

Džin pomaže u boljoj cirkulaciji krvi, a to je ključno za duži život. Flavonoidi koje sadrži džin smanjuju broj hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, piše u Nacionalnoj medicinskoj knjižici SAD-a.

Pomaže kod nadutosti

Kao što smo već spomenuli, bobice kleka su jedan od najboljih prirodnih diuretika, pa džin može pomoći kod nadutosti i infekcija mokraćnog sistema. Džin će nas više puta poterati u WC, a često mokrenje pomaže da izbacimo toksine iz tela i tako ostanemo zdravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.