U trendu

Znate li koliko je kruška blagotvorna za zdravlje?

Sigurno malo ko razmišlja koliko je kruška blagotvorna za zdravlje. Pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji.

Minerali i dijetalna vlakna

Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka a svaka je vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Razne sorte su dostupne tokom čitave godine, iako im je prava sezona od sredine augusta pa do kraja oktobra.

Plodovi krušaka su bogati mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, gvožđem i brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A i C, većinu vitamina iz grupe B i D.

Zanimljivo je takođe da kruška sadrži više pektina od jabuke. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju na probavni, a zatim i na kardiovaskularni sistem.

Za žuč, artritis, giht i pritisak

Kruške manje od drugog voća izazivaju alergiju. Korisne su u lečenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žučne kese, artritisa i gihta. Takođe mogu biti korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog lekovitog delovanja antioksidanata glutationa, smanjuju i rizik i od pojave moždanog udara.

Kruška dobro reguliše nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcijuma koji sadrži, kruška je voće koje se najviše savetuje djeci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Sok za dijabetičare

Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, prikladan je i za dijabetičare. Zbog svog osvežavajućeg delovanja sok od kruške može olakšati gorušicu.

Kada kupujete krušku potražite čvrste, ali ne pretvrde, glatke plodove, koji su bez oštećenja, bez tamnih mekanih delova i znakova plesni, prenose mediji u regionu. Boja kruške ne mora biti jednolična, već može sadržati crvenosmeđe delove ili smeđe tačke na kori koje su karakteristične za neke podvrste i često sadrže intenzivniju aromu.

Preporuke za gurmane

1. Kruške se mogu jesti same, ali odlične su u kombinaciji sa jakim sirevima kao što su gorgonzola i parmezan. Takođe, izvrstan su dodatak jesenskim i zimskim salatama.

2. Pre upotrebe najbolje je oprati voće pod mlazom vode. Ukoliko kruške jedete sirove, jedite ih sa korom jer je bogata dijetnim vlaknima.

3. Ako imate nameru da ih kuvate, treba ih oljuštiti. Kruške nakon guljenja brzo menjaju boju pa im je potrebno površinu natrljati limunovim sokom ili ih staviti u limunom zakiseljenu vodu.

4. Kuvane kruške odlično idu uz slana jela od divljači i patke i uz dinstana jela od teletine.

5. Od kruške se sprema vrlo kvalitetna rakija, koriste se u kompotima i pekmezima, a mogu se pripremiti ukusni konzervisani voćni proizvodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar