U trendu

1 voće treba da jedete baš svaki dan

Pored toga što je riznica vitamina C, koji nam je potreban u toku sezone kada se trudimo da ojačamo imunitet, limun usporava starenje, pomaže apsorpciju gvožđa iz hrane, ali sadrži i D-limonen koji je veoma dobar za respiratorne organe zbog čega se preporučuje pušačima.

Takođe sadrži i eriocitrin, antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. U kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.

Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje vaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Supstanca smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.

Zbog ovoga se limun preporučuje:

Pušačima

Osobama koji su na dijeti

Svima onima koji imaju respiratorne tegobe

osobe koje pate od dijabetesa

Onima koji pate od gihta

Osobama sa usporenim metabolizmom

Za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda

Osobama koje pate od varikoznih vena

Osobama starijim od 60 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar