U trendu

10 namirnica na kojima će vam (bolni) zglobovi biti zahvalni

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova kao i kostiju. Namirnice koje birate mogu vam pomoći na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Ako se borite s artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima. Sprovedeno je i istraživanje među obolelima od reumatoidnog artritisa, a njih 24 posto reklo je da ishrana ima uticaj na ozbiljnost simptoma.

Kojih 10 namirnica je dobro jesti kako biste očuvali zdravlje zglobova.

Masna riba

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažne protivupalne efekte. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D koji takođe povoljno utiče na zdravlje zglobova, a kod osoba s artritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

Zobena kaša

Cela zrna žitarice poput ovsene kaše takođe pomažu u smanjivanju upale, dok rafinisani proizvodi poput belog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vežbanje pomaže jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove. Hrana koju jedemo kada vežbamo ne treba da nam služi samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje.

Zato umesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite nekoliko kašika ovsenih pahuljica s voćem i orašastim plodovima.

Orasi

Orasi obiluju sastojcima koji imaju protivupalni učinak, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite unos na šaku dnevno.

Kelj

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranjivim materijama koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izvor kalcijuma koji pomaže u održavanju kostiju jakima.

Kurkuma

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže da se ublaži bol u kolenu.

Bijeli luk

Beli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži jedinjenja koji mogu umanjiti rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da ima protivupalni efekat koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa.

Dodavanje belog luka u ishranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju uopšte.

Đumbir

Osim što poboljšava ukus čajeva, supa, slatkiša… đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Sprovedeno je niz istraživanja o učincima đumbira, a jedno od njih pokazalo je da on i njegove komponentne blokiraju proizvodnju materija koje podstiču upalu u telu.

Brokoli

Nije tajna da je mnogima omraženi brokoli zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njegove komponentne utiču na smanjenje simptoma artritisa.

Bobičasto voće

Antioksidansi, vitamini, minerali… svi oni nalaze se u omiljenim bobicama koje takođe imaju i uticaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može uticati na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno uticati na zdravlje svojih zglobova i ublažiti određene simptome. Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)