U trendu

Ako doručkujete u ovo vreme možete sebi da produžite život, tvrde naučnici

Nije samo dovoljno doručkovati ujutru, takođe je i veoma važno i u koliko sati to radite. Doručak je najvažniji obrok u danu, ali stručnjaci veruju da nam jedenje u cik zore može pomoći i da živimo duže.

Ako doručkujete pre 7 ujutru, mogli biste produžiti životni vek, dok čekanje da jedete do 19 sati može skratiti život, pokazuju istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku su želeli da otkriju da li je vreme prvog obroka u danu povezano sa dugovečnošću.

Prethodna istraživanja su pokazala da jedenje kasno uveče remeti unutrašnji sat našeg tela i povećava rizik od razvoja dijabetesa 2 i srčanih oboljenja. Nekoliko studija je ispitalo da li vreme doručka ima sličan uticaj.

Rezultati objavljeni u časopisu “Journal of Nutricion” pokazali su da oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imaju 6 odsto manje šanse da umru prerano od ozbiljnih bolesti, poput srčanih oboljenja ili raka od onih koji su doručkovali do 8 sati, a 12 odsto manji rizik od rane smrti od onih koji su jeli u 10 sati.

Smatra se da preskakanje doručka ili kasno uzimanje hrane narušava unutrašnji sat za ishranu koji kontroliše oslobađanje hormona povezanih sa hranjenjem, kao što je insulin.

Ovaj hormon pomaže u sagorevanju glukoze iz krvotoka, a nivoi dostižu vrhunac u ranim jutarnjim časovima.

Uzimanje obroka kasnije može značiti da telo postepeno proizvodi manje insulina i povećava nivo glukoze u krvi- što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar