U trendu

Ako primetite ovo na krompiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u ostavi mnogo duže nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primetimo da iz njega počne da se širi neprijatan miris. Ali ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oljuštiti koru, iseći crne tačkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Ako vaš krompir ima zelene tačkice, nemojte ga jesti

Lako je pomisliti da ih samo treba ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali niste svesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena se boja na krompiru javlja kada on započne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. Ali kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude.

Možete se razboleti od samo jednog krompira

Nivo solanina je najveći u kori krompira, pa ćete ljuštenjem svakako otkloniti deo toksina (oko 30 posto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krompire držite dalje do dece koji imaju mnogo nižu telesnu masu pa mogu i jače osetiti posledice trovanja solaninom.

Ako primetite ove simptome, odmah se javite lekaru

Ako ste pojeli tako zeleni krompir, oljušten i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu javiti. Oni uobičajeni uključuju temperaturu, glavobolju, bol u stomaku, proliv, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć lekara. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali tu su i oni ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.