U trendu

Ako svaki dan pijete gaziranu vodu, evo šta se događa s vašim telom

Veruje se da mineralna voda pozitivno deluje na probavu, zbog čega je često zamena za gazirani sok. Ljudi su decenijama pili mineralnu vodu za smirivanje želuca, pre svega zbog ublažavanja neprijatnih simptoma refluksa kiseline.

Da li je to zaista istina i koliko je sigurno piti mineralnu vodu svaki dan, otkrila je nutricionistkinja Sara Hus.

Pozitivne i negativne strane

Prema njenim rečima, postoje pozitivne i negativne strane svakodnevne njene upotrebe. Gazirana voda doprinosi boljoj hidriranosti, a pozitivno utiče na probavu, neutralizaciju kiseline u želucu, funkciju bubrega i pravilan rad srca. Rezultati jednog istraživanja su pokazala da redovan unos mineralne vode povećava gustinu kostiju, koja se inače s godinama gubi, piše City Magazine.

Ipak, ako mineralnu vodu pijete baš svaki dan, postoje negativni efekti. Može oštetite zubnu gleđ i doprinesete razvoju karijesa. Klinika Mayo ističe da gazirana pića, kao i voda, mogu uzrokovati razvoj refluksa kiseline. Ovo je jednom prilikom potvrdio i lekar Endru L. Rubman.

Opasna na prazan želudac

„Kiselina koju sadrži mineralna voda opasna je za prazan želudac pa biste problem s refluksom kiseline ili probavom, umesto da rešite, mogli samo pogoršati“, rekao je Rubman.

Zatim je dodao: „Najbolje je da mineralnu vodu pijete između obroka, dok bi sva gazirana bezalkoholna pića trebalo izbegavati što je više moguće“, zaključio je lekar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.