U trendu

Ako želite da istopite salo izbegavajte ovaj napitak po svaku cenu: Prepun je šećera

Ovaj napitak i mnogi drugi popularni izbori stvaraju salo oko stomaka i prepuni su šećera!

Dok toplije vreme privlači većinu nas napolje, mnogi se trude da se oslobode viška kilograma nakupljenih tokom hladnijih meseci. Iako se često fokusiramo na prilagođavanje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti, često zanemarujemo jedan ključni aspekt: konzumaciju pića.

Pića koja unosimo mogu imati značajan uticaj na naše telo i odigrati ključnu ulogu u našem putu mršavljenja. Iako postoje fantastični napici za ubrzanje metabolizma koje možete konzumirati dok radite na svom telu, takođe je važno znati isključiti određene opcije.

Gazirana pića, energetska pića, voćni sokovi iz prodavnice i flaširani smutiji su, prema nutricionistima, najgori izbor ako pokušavate da smršate.

Nije tajna da gazirana pića (dijetetska ili ne) nose širok spektar zdravstvenih rizika, uključujući i povećanje telesne težine. Ovi slatki, ukusni napici puni su kalorija i šećera i ne nude nikakvu nutritivnu vrednost, što ih čini lošim izborom za vaše zdravlje – posebno za one koji žele da izgube težinu.

Gazirana pića obično su bogata šećerom i kalorijama i mogu izazvati značajnu zavisnost zbog svog privlačnog ukusa. Velika količina šećera i kalorija može lako dovesti do nagomilavanja masti na stomaku i sprečiti gubitak težine.

Energetska pića – Poput voćnih sokova i gaziranih pića, ova pića sa kofeinom obično su prepuna šećera – u proseku 54 grama. Osim toga, sadržaj kofeina može predstavljati dodatne rizike po vaše zdravlje. Velike količine kofeina mogu poremetiti san, povećati stres i nivo kortizola, što može doprineti povećanju telesne težine, kao i nakupljanju masti u celom telu i stomaku.

Voćni sokovi kupljeni u prodavnici – Nažalost, iako je samo voće prepuno zdravstvenih benefita (a mnoga voća mogu vam pomoći da smršate), flaširani voćni sokovi koje nađete na policama prodavnica ne samo da su obično visoko procesuirani, već i ne nude skoro nikakvu hranljivu vrednost, i često su puni šećera.

Flaširani smutiji su hvaljeni zbog svog sadržaja bogatih hranljivim materijama, ali mogu nenamerno uticati na gubitak težine zbog svoje gustine kalorija i potencijala za prekomerni unos šećera. Iako mogu sadržati zdrave sastojke poput voća, povrća i mlečnih proizvoda, proces mešanja može razgraditi vlakna, olakšavajući konzumiranje većih količina bez prirodne sitosti koja dolazi od žvakanja celovite hrane.

Pored toga, dok su smutiji napravljeni kod kuće često odličan način da unesete hranljive materije u vašu ishranu, opcije koje se kupuju u prodavnici, flaširane, obično dolaze sa zapanjujućom količinom šećera i drugih aditiva.

Da li i vi dok pokušavate da mršavite i istopite salo koristite neki svoj napitak bez dodatog šećera?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.