U trendu

Antibiotici u ishrani životinja

Životinje koje se uzgajaju zbog ishrane ljudi – dobijaju veliki broj antibiotika, i to uglavnom na način koji može dovesti do razvoja veoma otpornih bakterija.
Razvoj ovih bakterija otpornih na lekove smatra se jednim od najvećih svetskih zdravstvenih problema, jer se one javljaju najpre u životinjskoj hrani, a kasnije se šire i na ljude.
To pokreće neka veoma važna pitanja.
Zašto se antibiotici koriste u ishrani životinja?
Postoje dva glavna razloga: da unaprede zdravlje životinja i da životinje brže rastu. Problem nije u antibioticima koji se koriste za lečenje obolelih životinja i pod nadzorom veterinara, već u tome što uzgajivači stoke veliki broj antibiotika stavljaju u hranu ili vodu životinja. Na taj način se životinje brže goje, čak i ako ne jedu više hrane.
Kako antibiotici kod životinja mogu da stvore bakterije otporne na lekove?
Kada od lekara dobijemo recept za antibiotike, on će nas upozoriti na to da svaku pilulu uzmemo tačno kako je prepisano. To se radi zato što poslednjih nekoliko pilula očisti većinu otpornih bakterija. Ako uzmemo premalu dozu, najotpornije bakterije ostaju u organizmu.
Ista stvar se dešava kod životinja kada veterinari leče životinje odgovarajućim dozama. Ali kada se antibiotici koriste kako bi životinje brže rasle, onda se oni daju u malim dozama u dužem vremenskom periodu. Na taj način se stvaraju uslovi za nastanak visoko otpornih bakterija.
Može li se bakterija iz životinja preneti i na čoveka?
Istraživači se slažu da postoje relativno male šanse da se veoma otporne bakterije iz mesa uzgajanih životinja prenesu na čoveka, ali da šanse ipak postoje.
Zbog toga se apeluje da se prekomerna upotreba antibiotika u ishrani životinja koje se uzgajaju zbog hrane mora zaustaviti u cilju zaštite ljudskog zdravlja.
Da li se može zaustaviti upotreba antibiotika u ishrani životinja?
Američka Administracija za hranu i lekove (Food and Drug Administration) smatra da bi takav potez trajao predugo i da bi bilo previše troškova kako bi se formalno zabranila upotreba antibiotika u ishrani životinja. Umesto toga, oni će zatražiti od prehrambene industrije da svojevoljno zaustavi upotrebu antibiotika.
Nacrt smernica za industriju izdat je u junu 2010. godine, ali još nije finaliziran. Smernice naglašavaju važnost dva osnovna principa:

  • Antibiotici koji su važni za ljude ne bi trebalo da se koriste u ishrani životinja, osim kada je to neophodno za zdravlje životinja.
  • Korišćenje ovih antibiotika u ishrani životinja koje se uzgajaju za hranu treba da nadziru veterinari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.