U trendu

Antibiotici u voću i povrću

Neki ljudi mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme nakon unosa voća i povrća koje je pri uzgoju tretirano antibioticima.

Navodi se kao primer slučaj jedne američke desetogodišnje devojčice, koja je imala burnu alergijsku reakciju nakon što je pojela pitu od borovnica. Devojčica je inače bolovala od astme i pre toga imala sezonske alergije, kao i aergije na mleko i penicilin, ali lekarima ništa nije ukazivalo na alergiju na pitu od borovnica. Detaljnim ispitivanjem ustanovljen je uzrok alergije: borovnica iz pite sadržala je streptomicin, koji je tokom uzgoja korišćen za zaštitu od bakterija i gljivica.

„Koliko znamo, ovo je prvi izveštaj koji povezuje alergijske reakcije na voće tretirano antibiotskim pesticidima“, rekla je alergolog dr En Des Rošes, vodeći autor studije objavljene u izdanju časopisa „Anali alergije, astme i imunologije“.

Neke evropske zemlje zabranile su upotrebu antibiotika za uzgoj hrane, ali u SAD i Kanadi i dalje je dozvoljeno korišćenje antibiotika u poljoprivredne svrhe. Novi zakonski propisi u Americi verovatno će smanjiti nivo antibiotika u hrani, tako da će ovakvi incidenti biti ređi.

Stručnjaci upozoravaju da su ovakve alergijske reakcije veoma retke, ali da lekari, alergolozi i osoblje hitnih medicinskih ustanova treba da budu svesni tih mogućnosti i upoznaju se sa terapijom u takvim slučajevima.

Osobe koje znaju da burno alergijski reguju na neke alergene (posebno na penicilin) trebalo bi sa sa sobom uvek nose dozu epinefrina (adrenalina) i znaju kako da je upotrebe u vanrednim situacijama.

Upozorenje

Koliko je nama poznato, u Srbiji pojedini voćari, povrtari i uzgajivači cveća koriste antbiotike i kada treba i kada ne treba. Pored toga, kod nas se koriste i neka druga sumnjiva ili „na crno“ uvezena ili proizvedena biljna zaštitna sredstva. Zato bi trebalo poboljšati edukaciju poljoprivrednih proizvođača i staviti pod strogu zakonsku regulativu i kontrolu upotrebu antibiotika i drugih zaštitnih sredstava u poljoprivredi, jer, kao što se vidi iz navedenog slučaja, naše zdravlje i zdravlje naše dece može biti ugroženo i direktno i indirektno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar