U trendu

Bakterije na pijaci!

Istraživači su nedavno pronašli ešerihiju koli na skoro četvrtini uzoraka poljoprivrednih proizvoda kupljenih na pijacama Los Anđelesa. Kada se nađe u hrani, ova bakterija predstavljaja potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi i može biti uzrok mnogih bolesti.

Istraživači su ispitivali uzorke voća, povrća, salata i začina kupljenih u 50 prodavnica i na 13 pijaca u Los Anđelesu i okolnim mestima u Kaliforniji. Od oko 150 testiranih uzoraka, 24% je bilo pozitivno na ešerihiju koli, a jedan uzorak je čak bio pozitivan na salmonelu. Ustanovljeno je da veći broj uzoraka bilja ima veći nivo bakterije ešerihije koli nego što je dozvoljeno prema smernicama Laboratorijske službe za javno zdravlje.

Obe vrste bakterija mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene posledice po ljude, ponekad i sa smrtonosnim posledicama.

Bakterija ešerihija koli može izazvati teške grčeve u stomaku, povraćanje, dugotrajni intenzivni proliv ili krvavu stolicu.

Simptomi salmonele mogu biti: proliv, grčevi u stomaku i groznica, i to 12 sati do 72 sata nakon konsumiranja. Posledice ili simptomi salmonele kod pacijenata mogu trajati četiri do sedam dana.

„Proizvodi su bili sertifikovani kako bi se osiguralo da je svaki poljoprivrednik isporučio svoju robu koja se prodaje (poreklo), a ispravnost i bezbednost poljoprivrednih proizvoda nisu prošli proces sertifikacije. Određeno začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka bilo je povezano sa mnogim prehrambenim epidemijama u protekle dve decenije, pa je naša studija posebno bila fokusirana na bezbednost i kvalitet ovih biljaka“, rekla je u univerzitetskom saopštenju koautor studije Rosalee Hellberg, docent „Naučnog programa za hranu“ pri Chapman University in Orange u Kaliforniji.

Rezultati studije nedavno su objavljeni u „Journal of the Science of Food and Agriculture“.

Saveti

Bakterije ešerihija koli i salmonela nalaze se u crevima ili fekalijama, a putem hrane se mogu preneti do naših organa za varenje samo kada „izostane“ lična higijena: pranje artikala za ishranu i pranje ruku.

Možemo pretpostaviti i da se bakterije ešerihija koli ili salmonela mogu naći i na voću, povrću i začinima koji se prodaju na našim pijacama ili u piljarama, pa zato vodite računa o upozorenjima:

  •  Prodavci, vodite računa o higijeni tokom branja, prevoza, skladištenja i prodaje poljoprivrednih proizvoda.
  • Kupci i domaćice, perite ruke i poljoprivredne proizvode pre nego što ih pripremite za ishranu.
  • Svi ostali, kada kupujete proizvode na pijaci ili u piljari, nemojte probati neoprano voće ili povrće, ma koliko ono čisto izgledalo.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike